Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? 0
Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? INDRA JELGAVAS NOVADĀ
Augļu gatavības pakāpi raksturo mīkstuma blīvums. Augļiem gatavojoties, tas samazinās. Bumbieru un ābolu gatavības precizēšanai ērti var izmantot rokas penetrometru. Lietojot šo instrumentu, augļu mīkstuma blīvumu izsaka kilogramos uz kvadrātcentimetru. Mīkstuma blīvums ir atkarīgs no šķirnes.
Mērījumiem ņem 10 ābolus no dažādiem kokiem. Nogriež mizu aptuveni 3 cm2 laukumā un tajā iespiež penetrometru. Mērinstruments rāda pretestības spēku, kādu rada augļa mīkstums. Tādu pašu mērījumu veic arī augļa otrā pusē. Aprēķina abu mērījumu vidējo rādītāju. Testu dārzā veic ik pēc 3–5 dienām. Ja, piemēram, bumbieriem mērījums strauji mainās apmēram par 0,5 kg/cm2, tas nozīmē, ka augļi nekavējoties jāvāc.
Par optimālu vākšanas gatavību liecina arī šādas pazīmes: augļa kātiņš viegli atdalās no augļzariņa, bet sēklas vēl ir baltas. Piemājas dārzu īpašniekiem augļu novākšanas gatavību ieteicams noteikt pēc tā, cik stingrs ir mīkstums, noplūcot bumbieri koka vainaga saules pusē. Ja mīkstums vēl ir ciets, bet jau jūtams neliels sulīgums, augļi jāvāc.