Kā palīdzēt nagiem, izvēloties piemērotu uzturu 0
Lasītāja jautā: “Jau diezgan ilgu laiku man lūst nagi, tie ir ļoti mīksti un nav vairs tik glīti kā agrāk. Pieņemu, ka man trūkst kalcija. Ko vajadzētu ikdienā ēst vairāk un cik daudz, lai tas būtu normālā līmenī? Noteikti ir kādi produkti, kas satur vairāk kalcija nekā citi. Vai tomēr jālieto kādi uztura bagātinātāji, ko man negribētos.”
“Nagu veselību un izskatu ietekmē ne vien uzturs, bet arī hroniskas slimības, smēķēšana, laika apstākļi un daudz kas cits,” skaidro uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko.
Ikdienas uzturs ir tikai viens no faktoriem, kas var ietekmēt nagu veselību, un visbiežāk negatīvi iespaido tieši vienveidīga ēdienkarte. Organismā viss ir savstarpēji saistīts, un nagu veselīgumu ietekmē ne vien kalcijs, bet arī A, E, C, D, B grupas vitamīni un H vitamīns jeb biotīns. Tātad galvenais nosacījums – pasekot, vai ikdienas uzturs tiešām ir pilnvērtīgs un sabalansēts.
Ja lūdzat nosaukt produktus, kuri visvairāk satur kalciju, tos varētu ierindot šādā secībā:
magoņu sēklas 1608,3 mg
sezama sēklas 960,2
siers 939,7
čia sēklas 623,6
tofu (sojas siers) 350,0
mandeles 276,0
linsēklas 234,3
piena saldējums 150,0
piens 3,5% 129,2
žāvētas aprikozes 98,3
spināti 88,0
biezpiens (2–5%) 70,0