Kā palīdz vārpatas, gārsas un ehinācijas saknes. Iesaka augu pazinēji 0

Vārpata – gan zāle, gan nezāle

Vārpata – ne tikai nezāle, arī zāle. Šo nešpetno nezāli, ložņu vārpatu, katrs pazīst. Sakņu tīklojums tik blīvs, ka pat tīri izravēts lauks drīz vārpato atkal, jo katra atstātā stīdziņa dzen jaunus asnus. Taču vārpatas sakneņiem piemīt pretiekaisuma, urīndzenoša, sviedrējoša, vielmaiņu stimulējoša un ādas tonusu uzlabojoša iedarbība.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Ja to zina, vārpata var kļūt arī par gardēžu prieku, jo dabā viss veselīgais parasti ir arī ēdams.

* Kad tīrums nokultivēts, savāc baltos sakneņus, nomazgā, sažāvē, pulverizē. Pievieno miltiem (1:1). Cep plāceņus vai pankūkas, kas īpaši labas tam, kuru moka gastrīts, kuņģa čūla vai aptaukošanās. Nav bēda, ja ēdot zobos iešņirkstas kāds smilšu graudiņš – zarnu traktam ik pa laikam šrubis vajadzīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Novārītas vārpatas saknes samaļ gaļas mašīnā, pievieno raugu, pienu, olu, nedaudz miltu, sešas stundas raudzē, tad cep veselības plāceņus.

Karotīti sakaltētu un samaltu sakneņu pievieno brokastu kafijai.

Sālsūdenī novārītas saknes apcep sviestā, ēd kā ziedkāpostus vai pupiņas.

Iesaka Ziedonis Kārkliņš no Skultes pagasta

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.