Kā pagrabā pasargāt kartupeļus no puves 0
Ar ko apstrādāt pārtikas kartupeļus glabāšanas laikā, lai tos mazāk bojātu slimības? VALDA L.
Glabāšanai pagrabā liek tikai apžāvētus un sašķirotus kartupeļus. Novācot cenšas bumbuļus lieki netraumēt, mētājot vai vairākkārt pārberot. Atlasa visus slimību bojātos, iepuvušos, lai nesāktu pūt pārējie.
Kartupeļus var turēt sabērumos, ne augstākos par 5 metriem, dažāda tilpuma koka vai metāla konteineros vai kastēs. Glabāšanai optimāla ir aptuveni +4 °C temperatūra un 80–90% relatīvais gaisa mitrums. Pagrabā jābūt labai ventilācijai, jo pārmērīgi sausā telpā bumbuļi vīst, bet mitrā ātrāk attīstās slimības. Lai kartupeļi nekļūtu zaļi un ēšanai nederīgi, tie noteikti jāglabā tumsā.
– Pagrabā kartupeļus ieteicams apkaisīt ar sauso Trihodermīnu. Ar 20 gramiem preparāta pietiek 100 kg kartupeļu. Slimie bumbuļi, protams, tāpat sabojāsies, bet infekcija neizplatīsies tālāk, jo pievienotais preparāts to ierobežos. Metode sevi ir pārliecinoši pierādījusi jau divdesmit gadu, – saka SIA “Bioefekts” direktore Anita Lielpētere.