Kā pagatavot kaltētas cūku pupas? Vairākas idejas! 0
Vīramāte padalījās ar kaltētām cūku pupām. Izvārīju, lai ēstu ar kefīru, kā to darām vasarā, bet tām ir bieza miza. Kā labāk sagatavot? RITA RĪGĀ
Ja novāktas nevis zaļas, bet jau uz lauka nogatavojušās cūku pupas, tām patiešām ir ļoti bieza miza un sauss mīkstums. Prasmīgi sagatavojot, arī tās garšo labi. Vispirms pupas vismaz diennakti mērcē aukstā ūdenī. Pēc tam, ar nazi iegriežot sānos, viegli var noņemt mizu. Darbs, protams, prasa pacietību, kilogramu kaltētu un izmērcētu cūku pupu var iztīrīt aptuveni stundas laikā.
Izmērcētās pupas izvāra mīkstas un tikai tad pievieno ēdienam. Ja vāra zupā vai sautējumā, tās iekrāso ēdienu nepievilcīgā tumši pelēkbrūnā tonī.
Izvārītas un gabaliņos sagrieztas cūku pupas var pievienot visām dārzeņu un gaļas zupām – tās virumu padara tumīgu un dod labu garšu.
No cūku pupām gatavo kotletes. Pupas sagriež gabaliņos, pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā tās rīvmaizē un cep dziļā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļas mašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai.
Ja izvārītām un samaltām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst sātīgu mērci. Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām. Vēl var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra.
! Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un vēl ir zaļā krāsā. Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās tad garšo teju kā vasarā.
Ja cūku pupu ēdieni vēderā rada sastrēgumu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.