Kā pagatavot ingveru: 6 radošas receptes – no našķiem līdz pamatēdienam 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Ingveram piemīt daudz labu īpašību – tas ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Šo jaudīgo sakni esam raduši lietot ārstnieciskā nolūkā, kad esam saaukstējušies, ingvers palīdz, ja ir slikta dūša vai kāds iekaisums. Lai piešķirtu asumiņu, to var pievienot gan dzērieniem, gan pamatēdieniem un desertiem.
Izpētīts, ka ingvera sastāvā ir vismaz 115 bioloģiski aktīvu savienojumu, no kuriem visvairāk ir pētīts ingverols un šogaols. “Šie savienojumi savā starpā mijiedarbojas, kā arī iedarbojas uz brīvajiem radikāļiem, kas visu laiku veidojas cilvēka organismā. Ja šo radikāļu ir par daudz, organismā notiek oksidācijas procesi. Tie organismam ir vajadzīgi, bet, ja ir par daudz, kaitē organismam – var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tad nu ingvers mazina šo negatīvo ietekmi,” skaidro Rīgas Stradiņa universitātes docētāja un uztura speciāliste Eva Kataja.
Ingveram piemīt ļoti spēcīgas pretiekaisuma, sāpes mazinošas un antioksidatīvas īpašības. Tas spēj šķidrināt asinis, mazināt sliktu dūšu, vemšanu un reiboņus. Ingvera sastāvā esošās ēteriskās eļļas un to sildošā iedarbība uzlabo gremošanas sistēmas darbību, novērš vēdera pūšanos un spazmas. Uzlabo uzturvielu absorbciju organismā, tāpēc to izmanto kulinārijā.
“Ir pētījumi, kas liecina par ingvera spējām samazināt cukura un holesterīna līmeni asinīs. Taču tādā gadījumā jālieto no ingvera ražoti estrakti, uztura bagātinātāji. Ar dzērienu, kas pagatavots no ingvera saknes, medus un citrona, būs par maz,” norāda uztura speciāliste. “Pagatavojot no ingvera tēju, izspiežot sulu vai pievienojot ēdienam, organisms tiek papildus apgādāts ar vērtīgiem savienojumiem, kas nepieciešami, lai uzturētu veselību tonusā.”
Eva Kataja padalās ar karstā dzēriena recepti, ko iecienījusi. Nomizo un sagriež ripiņās ingvera sakni, uzlej nedaudz verdoša ūdens, ļauj, lai no ingvera izvelk, kas tajā labs, tad pielej apelsīnu sulu vai pieliek apelsīna šķēlītes. Savukārt zupām un sautējumiem pievieno sakapātu ingveru gluži tāpat kā ķiploku. Tikai jāuzmanās ar daudzumu, lai ingvera garša nav par asu.
Ābolu un ingvera dzēriens
Sastāvdaļas:
• 1 l ābolu sulas
• 1 apelsīns
• puscitrons
• 100 g nomizota ingvera
• 10 smaržīgo piparu
Pagatavošana:
Katlā ielej sulu, pievieno pusi ingvera, ko iepriekš sagriež ripiņās, smaržīgos piparus un karsē līdz pirmajam burbulim. Katlu noceļ no uguns un ļauj garšām saēsties. Tad nokāš.
Krūzēs liek apelsīna un citrona daivas, atlikušo ingveru un pārlej uzkarsēto ābolu sulu.
Ļoti gards un aromātisks dzēriens!
Pikantā lēcu zupa ar ingveru
Sastāvdaļas:
• 200 g sarkano lēcu
• 100 g bulgura
• 2 burkāni
• 1 sīpols
• 1 neliels cukīni
• 1,5 l ūdens
• 2 dārzeņu buljona kubiciņi
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 1 ēdamkarote sarīvēta ingvera
• 1 tējkarote ķimeņu
• 1 tējkarote koriandra
• olīveļļa
• sāls, pipari
• bezpiedevu jogurts
Pagatavošana:
Katlā ielej olīveļļu, uzkarsē un apcep sīpola šķēlītes un ingveru kopā ar garšvielām. Pievieno bulguru, ūdeni un buljona kubiciņus, vāra 10 minūtes uz lēnas uguns. Iemaisa lēcas, gabaliņos sagrieztus burkānus un cukīni un turpina vārīt vēl 2–3 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, kā arī citrona sulu.
Pasniedzot katrā zupas šķīvī ieliek karotīti bezpiedevu jogurta.
Krāsnī cepta vistas gaļa ar apelsīnu mērci
Sastāvdaļas:
• 4 vistas filejas
• olīveļļa
• paprikas pulveris
• sāls, pipari
Mērcei:
• 200 g vistas gaļas buljona
• 200 g krējuma
• 1 apelsīns
• 2 ķiploka daiviņas
• 3 cm ingvera saknes
• olīveļļa
• sāls, pipari
Piedevām:
• 500 g bulgura
• 2 burkāni
• 1 sauja zirņu
• 1 apelsīna daiviņa
• lociņi
• olīveļļa
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Vistas filejas kārto uz plāts, ar otiņu apsmērē ar olīveļļu, apkaisa ar sāli, pipariem un paprikas pulveri. Cep cepeškrāsnī 150 °C 30 minūtes.
Bulguru vāra atbilstīgi norādījumiem uz paciņas.
Apelsīnu rūpīgi noskalo un norīvē miziņu. Augļa mīkstumu pataupa salātiem. Ingveru un ķiploku sarīvē. Katliņā ielej nedaudz olīveļļas un viegli apbrūnina apelsīna miziņu, ingveru un ķiploku. Pielej buljonu un vāra 10 minūtes. Pievieno krējumu un uz lēnas uguns sautē vēl 10 minūtes. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Mērce ir gatava, kad tā kļuvusi bieza un tumīga.
Bulguru ieber bļodā un apslaka ar olīveļļu. Iemaisa zirņus, gabaliņos sagrieztus burkānus, apelsīna mīkstumu un garšvielas. Pārkaisa ar smalki sagrieztiem lociņiem.
Vistas gaļu krāsnī parasti cep pārāk augstā temperatūrā un pārāk ilgi, tāpēc tā kļūst sausa un bezgaršīga. Gatavojot ēdienu zemākā temperatūrā, gaļa būs sulīga un garšīga.
Ingvera mērce
Nomizotu un sasmalcinātu ingvera sakni sablendē ar citrona sulu, eļļu, sāli un cukuru, visu izberž caur sietu. Skābumu regulē ar citrona sulas daudzumu. Ja vēlas pikantāku, pievieno čili gabaliņu.
Šāda mērce labi piedien svaigajiem salātiem, var arī marinēt vistas gaļu.
Cukurots ingvers
Sastāvdaļas:
• 500 g svaiga ingvera
• 300 g cukura
Pagatavošana:
Nemizotu ingvera sakni sadala gabalos, liek katlā, pārlej ūdeni, uzvāra un uz lēnas uguns turpina vārīt aptuveni 15 minūtes. Tad notecina, nomizo un sagriež puscentimetru biezās šķēlītēs.
Katlā ielej 150 ml ūdens, pieber cukuru, maisot izkausē un uz lēnas uguns turpina karsēt, līdz šķidrums savārās sīrupā. Pievieno ingvera šķēlītes un turpina karsēt, līdz šķēlītes piesūcas ar sīrupu. Tad ar putu smeļamo karoti izņem no sīrupa, kārto uz restītēm un atdzesē. Apviļā cukurā, liek uz cepampapīra un atstāj, lai pāris dienu žūst.
Sīrupu var pievienot, piemēram, karstajam dzērienam.
Cepumi ar cukurotu ingveru
Sastāvdaļas:
• 100 g miltu
• 100 g sviesta
• 75 g cukura
• 50 g marcipāna masas
• 50 g cukurota ingvera
• 1 olas dzeltenums
• pustējkarote malta ingvera
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Miltus samaisa ar cukuru, šķipsniņu sāls un ingveru. Aukstus sviestu sagriež plānās šķēlītēs, marcipāna masu mazos gabaliņos, pēc tam pievieno miltu un cukura maisījumam. Ar rokām visu samīca, līdz veidojas viendabīga mīklas bumba.
Uz darba virsmas uzkaisa miltus, arī mīklas rulli apkaisa ar miltiem. Mīklu izveltnē aptuveni 5 mm biezumā un ar formiņu vai glāzi izspiež aplīšus 5 cm diametrā.
Cepešpannā ieklāj cepampapīru un uz tā izvieto izspiestos aplīšus – tālāk citu no cita, lai izplūšanas gadījumā nesalīp. Olas dzeltenumu samaisa ar ēdamkaroti auksta ūdens un ar otiņu apsmērē cepumus.
Cukurotā ingvera gabaliņus sagriež plānās šķēlītēs un saliek uz cepumiem. Liek līdz 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 8–10 minūtes. Kad cepumiem kļūst brūnas maliņas, līdz apdegšanai ir tikai viens solis, tāpēc labāk izņemt no cepeškrāsns laikus.