Foto – Shutterstock

Kā no galdauta iztīrīt ogu sulas un pelējuma traipus? 0

Ogas ir līdzvērtīgas dabiskai krāsvielai, bet pelējumu var pielīdzināt rūsas traipiem. Abos gadījumos būs grūti atbrīvoties no šiem traipiem, īpaši, ja tie jau iestāvējušies. Tādēļ šādā situācijā vienmēr jārīkojas ātri un uzreiz. Tātad, kamēr ogu traips ir svaigs, tam jāuzber rupjais sāls un tad jāizmazgā. Ogu traipus var tīrīt ar etiķi (izņemot vīna etiķi). Ja nav žēl tērēt dārgo pienu, var izmantot tautas līdzekli un audumu, kas nosmērēts ar ogām, iemērkt karstā pienā, paturēt tajā un pēc laika izskalot. Jāskalo noteikti aukstā ūdenī!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Ja negribas izmantot tautas metodes, var lietot rūpnieciski ražotus līdzekļus, piemēram, Lietuvā ražotās veļas ziepes ar žulti. Tās izgatavotas no dabiskām izejvielām, neizraisa alerģiju. Ziepju sastāvā esošā žults palīdz no dažādiem audumiem izmazgāt ogu, vīna, kafijas, tauku, asins un citus traipus. Pirms mazgāšanas ieteicams mazāk redzamā galdauta vietā pamēģināt, vai ziepes nebojā krāsotu audumu.

No veciem pelējuma traipiem nebūs iespējams atbrīvoties, bet no svaigiem var pamēģināt. Arī pelējuma tīrīšanai piemērots ir etiķis. To atšķaida ar ūdeni, uzlej traipam un atstāj uz nakti, ļaujot iedarboties, bet no rīta izskalo. Baltu galdautu var iemērkt hloru saturošā balinātājā, labi der arī parasts trauku mazgājamais līdzeklis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.