Kā no galdauta iztīrīt ogu sulas un pelējuma traipus? 0
Ogas ir līdzvērtīgas dabiskai krāsvielai, bet pelējumu var pielīdzināt rūsas traipiem. Abos gadījumos būs grūti atbrīvoties no šiem traipiem, īpaši, ja tie jau iestāvējušies. Tādēļ šādā situācijā vienmēr jārīkojas ātri un uzreiz. Tātad, kamēr ogu traips ir svaigs, tam jāuzber rupjais sāls un tad jāizmazgā. Ogu traipus var tīrīt ar etiķi (izņemot vīna etiķi). Ja nav žēl tērēt dārgo pienu, var izmantot tautas līdzekli un audumu, kas nosmērēts ar ogām, iemērkt karstā pienā, paturēt tajā un pēc laika izskalot. Jāskalo noteikti aukstā ūdenī!
Ja negribas izmantot tautas metodes, var lietot rūpnieciski ražotus līdzekļus, piemēram, Lietuvā ražotās veļas ziepes ar žulti. Tās izgatavotas no dabiskām izejvielām, neizraisa alerģiju. Ziepju sastāvā esošā žults palīdz no dažādiem audumiem izmazgāt ogu, vīna, kafijas, tauku, asins un citus traipus. Pirms mazgāšanas ieteicams mazāk redzamā galdauta vietā pamēģināt, vai ziepes nebojā krāsotu audumu.
No veciem pelējuma traipiem nebūs iespējams atbrīvoties, bet no svaigiem var pamēģināt. Arī pelējuma tīrīšanai piemērots ir etiķis. To atšķaida ar ūdeni, uzlej traipam un atstāj uz nakti, ļaujot iedarboties, bet no rīta izskalo. Baltu galdautu var iemērkt hloru saturošā balinātājā, labi der arī parasts trauku mazgājamais līdzeklis.