Foto – Shutterstock

Kā mundrumu pavasarī gūt no augiem. Iesaka Eniņa un Tereško 0

Smel spēku dabā! Trāpīgi un patiesi teikts. Taču ziemas izskaņā daba vēl snauž, viss tāds pelēcīgs un saguris. Zinoši ļaudis māk rast spēcinājumu arī rimtos dabas ritmos. Ar padomu talkā nāk augu pētnieki Vija Eniņa un Artūrs Tereško.

Reklāma
Reklāma

Tēja, kas uzlabo omu

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

“Vērtīgums ir saglabājies arī pērnvasar ievāktajos ārstniecības augos,” teic Vija Eniņa. Pret pavasara izsīkumu viņa iesaka ārstniecības augu drogas, kas ir bagātas ar vitamīniem, flavonoīdiem un minerālvielām. Šīs bioloģiski aktīvās vielas, no kurām daudzas ir spēcīgi antioksidanti, mazina organisma piesārņojumu, kas nereti ir viens no noguruma cēloņiem. Zināmākās vitamīnu drogas ir upeņu ogas un lapas, pīlādžu, smiltsērkšķu, melnā plūškoka ogas, rožu un irbenes augļi, nātru un gaiļbiksīšu lapas. Tajās ir gan askorbīnskābe, gan citi vitamīni un minerālvielas, kas nepieciešamas organisma normālai darbībai.

Ja vēlas smaržīgu, garšīgu un arī veselīgu tēju, kas turklāt vairo pozitīvas emocijas, ņem spēcīgās odziņas – pīlādžus un upenes. Labi der kumelītes ziedi, piparmētras, melisa, asinszāle un ugunspuķes laksti. Kumelīte, piparmētra, melisa un asinszāle labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, palīdz justies mierīgāk un harmoniskāk, bet ugunspuķe stiprina imunitāti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Artūrs Tereško iesaka dzert ārstniecības augu tēju, īpaši liekot lietā to, kam ir ne tikai zieds, bet arī zaļā daļa. Viss zaļais satur hlorofilu, kas cilvēkam labi der, jo ir radniecīgs mūsu sarkanajiem asinsķermenīšiem.

Tieši zaļuma dēļ nākamais neparastais daktera Tereško ieteikums ir saglabājušies saldēti garšaugi dilles, pētersīļi un citi, ko var ne tikai pielikt zupai vai salātiem, bet arī pagatavot tēju.

Vērtīgs ir priežu skuju dzēriens, jo tajā ir daudz C vitamīna. Skujas var pavārīt vai iebērt termosā, apliet ar karstu (ne verdošu) ūdeni un nostādināt līdz rītam.

Tas nekas, ka mežs vēl nav modies. Vērts turp doties un savākt aveņu dzinumus, ko tautā mēdz saukt par aveņu kauliem. Sagriez kātus gabaliņos, uz litru ūdens ņem krietnu sauju un brīdi pavāri. Šāda tēja uzmundrina, ļauj turēties pretī saaukstēšanās vainām.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.