Foto: Shutterstock

Kā, meklējot cukurus, pareizi lasīt etiķetes? 0

Lasītājs jautā: “Vēlos zināt, kā saprast, cik daudz cukura atrodas dažādos saldumos. Cukurs kā tāds ir norādīts pie ogļhidrātiem, bet citreiz parādās arī saturā. Vai tas jau ierēķināts uzskaitē pie ogļhidrātiem vai skaitās klāt? Cik cukura šokolādē, piemēram, ir daudz un cik ir norma?”

Reklāma
Reklāma
Putina trīs prasības mieram paredz Ukrainas bojāeju. Vai tiešām Tramps ir tik traks, ka to apsver?
Kokteilis
Vangas pavasara prognozes: Šīm zodiaka zīmēm būs visvairāk veiksmes dzīvē, karjerā un attiecībās
RAKSTA REDAKTORS
Policijas izsekošana, cilvēku kauli šķūnī un 80 000 eiro zaudējumi: Jāņa vaļasprieks atklāj dziļu robu Latvijas likumdošanā
Lasīt citas ziņas

Ja kāda no cukura formām norādīta konkrētā produkta sastāva sākumā, tas nozīmē, ka produkta sastāvā ir liels cukura daudzums, skaidro uztura speciāliste Alise Kindzule. Uzturvērtības uzskaitījumā tiek norādīts gan kopējais ogļhidrātu daudzums, gan produktā esošais kopējais cukura daudzums, kas summē gan produktā esošā, gan papildus pievienotā cukura daudzumu.

Tāpēc ne vienmēr ir vienkārši novērtēt, cik ir mākslīgi pievienotā cukura.
CITI ŠOBRĪD LASA

Ja produktam tas pievienots ražošanas procesā, sastāvā var tikt norādīts kā saharoze, galda cukurs, glikozes–fruktozes sīrups, karamelizēts cukura sīrups, glikozes sīrups, dekstroze un citādi.

Cukura daudzuma rādītājs pārtikas produktos un dzērienos

• Produkts ar mazu cukura daudzumu

≤5 g/100 g

• Produkts ar lielu cukura daudzumu

>15 g/100 g

• Dzēriens ar zemu cukura daudzumu

<2,5 g/100 ml

• Dzēriens ar lielu cukura daudzumu

11 g /100 ml

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.