Kā, meklējot cukurus, pareizi lasīt etiķetes? 0
Lasītājs jautā: “Vēlos zināt, kā saprast, cik daudz cukura atrodas dažādos saldumos. Cukurs kā tāds ir norādīts pie ogļhidrātiem, bet citreiz parādās arī saturā. Vai tas jau ierēķināts uzskaitē pie ogļhidrātiem vai skaitās klāt? Cik cukura šokolādē, piemēram, ir daudz un cik ir norma?”
Ja kāda no cukura formām norādīta konkrētā produkta sastāva sākumā, tas nozīmē, ka produkta sastāvā ir liels cukura daudzums, skaidro uztura speciāliste Alise Kindzule. Uzturvērtības uzskaitījumā tiek norādīts gan kopējais ogļhidrātu daudzums, gan produktā esošais kopējais cukura daudzums, kas summē gan produktā esošā, gan papildus pievienotā cukura daudzumu.
Ja produktam tas pievienots ražošanas procesā, sastāvā var tikt norādīts kā saharoze, galda cukurs, glikozes–fruktozes sīrups, karamelizēts cukura sīrups, glikozes sīrups, dekstroze un citādi.
Cukura daudzuma rādītājs pārtikas produktos un dzērienos
• Produkts ar mazu cukura daudzumu
≤5 g/100 g
• Produkts ar lielu cukura daudzumu
>15 g/100 g
• Dzēriens ar zemu cukura daudzumu
<2,5 g/100 ml
• Dzēriens ar lielu cukura daudzumu