Kā mazgāt importētos augļus un dārzeņus? 0
“Kā pareizi vajadzētu mazgāt lielveikalos nopērkamos importētos augļus un dārzeņus? Un kuri no tiem būtu rūpīgāk jāmazgā pirms lietošanas? Dzirdēju – lai augļus un dārzeņus atbrīvotu no pesticīdu atliekām, ūdenim esot jāpievieno speciāli mazgāšanas līdzekļi. Vai tas atbilst patiesībai? ” Anna L. Jelgavā
– Piesārņojuma avots var būt mēslojums, laistīšanai izmantotais ūdens, augu aizsardzības līdzekļu izmantošana audzēšanas laikā. Uz augļu un dārzeņu virsmas nokļūst arī baktērijas, kas spēj stingri pielipt to virsmai un ilgstoši izdzīvot, kā arī iekļūt tajos caur sakņu sistēmu un/vai mehāniskiem virsmas bojājumiem, – skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta vecākā eksperte Inese Levane.
Viņa arī stāsta, ka uz svaigajiem augļiem un dārzeņiem dažādos ceļos – gan no augsnes, gan ar kukaiņu palīdzību, gan no putekļiem, gan ar netīrām rokām – nonāk parazītiskie organismi. Tādēļ dārzeņi un augļi pirms to lietošanas ir rūpīgi jānomazgā ar siltu vai karstu ūdeni. Mazgāšanai un dezinfekcijai tagad tiešām pieejami speciāli līdzekļi, kas vairāk paredzēti produktu virsmas notīrīšanai no vaska, netīrumiem, kukaiņiem, baktērijām un pesticīdu atliekām. Pēc to lietošanas produkti vienmēr jānoskalo ar tīru ūdeni. Tomēr mazgāšana un dezinfekcija negarantē ķīmisko vielu un baktēriju likvidēšanu produktu iekšējos audos.
– Veikalos noteikti nevajadzētu atrasties produktiem ar acīmredzamām un nomazgājamām pesticīdu atliekām. Dažkārt uz augļiem un dārzeņiem, ja tos mazgā ar cietu ūdeni, veidojas balti plankumi.
Vairumā gadījumu pesticīdu atliekas (tajā skaitā dažādi to sadalīšanās produkti, kuru ietekme uz cilvēka organismu bieži vien ir neskaidra un analīzes nav pieejamas) atrodas augļos un dārzeņos iekšā, un tos nevar nomazgāt. Likumdošana regulē maksimāli pieļaujamo, parasti konkrēti lietoto pesticīdu, nevis kaut kādu sadalīšanās produktu daudzumu, taču to nenosaka katrai produktu partijai, jo analīzes ir dārgas.
Ja gribas būt drošam par augļu un dārzeņu kvalitāti, labāk lietot bioloģiskās lauksaimniecības produktus, – iesaka Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātes docents Kaspars Kampuss.
Vairums pesticīdu koncentrējas augļu miziņās (starp citu, turpat arī vitamīni!), tāpēc augļus un dārzeņus pirms ēšanas ieteicams nomizot. Tie jāmazgā, ja ir acīmredzamas kaut kādu vielu nogulsnes, lai gan tādā gadījumā labāk vajadzētu atteikties no ēšanas.
– Noteikti ir rūpīgāk jānomazgā no dienvidu zemēm atceļojušie augļi – gan tāpēc, ka tur vairāk lieto pesticīdus (klimata dēļ), gan iespējamā mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ. Jāmazgā karstā ūdenī, jo pesticīdiem pievieno virsmas aktīvu vielu, lai tie labāk pieliptu un lietus uzreiz visus nenomazgātu, – spriež Kaspars Kampuss.