Kā mazdārziņā izaudzēt japāņu redīsus? 0
Kā mazdārziņā izaudzēt japāņu redīsus? Jautā Ieva no Smiltenes novada.
Latvijas veikalos var iegādāties garus, baltus, sulīgus Japānas redīsus jeb daikonus, kas pēc formas līdzīgi milzīgiem burkāniem. Bet ir šķirnes, kas pēc formas atgādina gan rutkus, gan parastos redīsus – tie ir ar koniskām, apaļām, ovālām saknēm, mizas krāsa var būt arī sarkana, zaļa, dzeltena.
Garšas un ātrās nobriešanas ziņā daikoni ir tuvāki redīsiem, tiem gandrīz nav asās rutku garšas. Japānā tos ēd ne tikai svaigus, bet arī vārītus, sālītus.
Japānas redīsus sēj pavasara vai rudens ražai. Dažām šķirnēm saknes izaug līdz 80 cm garas, tāpēc augsnei jābūt dziļi uzirdinātai. Daikoniem piemērota viegla, auglīga augsne ar neitrālu reakciju un saulaina, no vējiem aizsargāta vieta. Pavasarī sēj marta beigās, aprīlī, uzklājot agrotīklu, lai jaunos dīgstus nepostītu spradži. Sēklas sēj 15 cm attālumā citu no citas 1,5–2 cm dziļi.
Mēslojumu – labi sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu – labāk dot iepriekšējā gada rudenī. Vasarā šo dārzeni nesēj, jo augi izziedēs un ražas nebūs. Savukārt rudens ražai un ilgstošai uzglabāšanai Japānas redīsus sēj jūlija beigās. Sēšanas attālums skaistu sakņu ieguvei ir 20 x 15–20 cm. Saknes var uzglabāt pagrabā līdzīgi kā burkānus – kastēs smiltīs.
Labākās daikonu šķirnes ir Japānas sēklu firmām “Takii” un “Sakata”, Latvijā pazīstamākās ir ‘Minowase Summer Cross F1’ (agrai vasaras ražai) un ‘Tama Winter F1’ (rudens ražai, labi uzglabājas).