Foto – Shutterstock

Kā mazdārziņā izaudzēt japāņu redīsus? 0

Kā mazdārziņā izaudzēt japāņu redīsus? Jautā Ieva no Smiltenes novada.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimuši ģēniji: šīm zodiaka zīmēm ir augstākais IQ 4
TV24
“Tā ir cūku kūts. Pat cūkas dzīvo labāk.” Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs nosauc 3 nosacījumus, lai vienotos ar Ukrainu 99
Karu izbeigs kājnieks netīrā formā: Komandiera atziņas par frontes realitāti Ukrainā 62
Lasīt citas ziņas

Latvijas veikalos var iegādāties garus, baltus, sulīgus Japānas redīsus jeb daikonus, kas pēc formas līdzīgi milzīgiem burkāniem. Bet ir šķirnes, kas pēc formas atgādina gan rutkus, gan parastos redīsus – tie ir ar koniskām, apaļām, ovālām saknēm, mizas krāsa var būt arī sarkana, zaļa, dzeltena.

Garšas un ātrās nobriešanas ziņā daikoni ir tuvāki redīsiem, tiem gandrīz nav asās rutku garšas. Japānā tos ēd ne tikai svaigus, bet arī vārītus, sālītus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Japānas redīsus sēj pavasara vai rudens ražai. Dažām šķirnēm saknes izaug līdz 80 cm garas, tāpēc augsnei jābūt dziļi uzirdinātai. Daikoniem piemērota viegla, auglīga augsne ar neitrālu reakciju un saulaina, no vējiem aizsargāta vieta. Pavasarī sēj marta beigās, aprīlī, uzklājot agrotīklu, lai jaunos dīgstus nepostītu spradži. Sēklas sēj 15 cm attālumā citu no citas 1,5–2 cm dziļi.

Mēslojumu – labi sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu – labāk dot iepriekšējā gada rudenī. Vasarā šo dārzeni nesēj, jo augi izziedēs un ražas nebūs. Savukārt rudens ražai un ilgstošai uzglabāšanai Japānas redīsus sēj jūlija beigās. Sēšanas attālums skaistu sakņu ieguvei ir 20 x 15–20 cm. Saknes var uzglabāt pagrabā līdzīgi kā burkānus – kastēs smiltīs.

Labākās daikonu šķirnes ir Japānas sēklu firmām “Takii” un “Sakata”, Latvijā pazīstamākās ir ‘Minowase Summer Cross F1’ (agrai vasaras ražai) un ‘Tama Winter F1’ (rudens ražai, labi uzglabājas).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.