Kad mežā sēņu nav, bet kārojas marinētu sēņu, var izlīdzēties ar šampinjoniem. Kā tos vislabāk marinēt? 13
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Kad mežā sēņu nav, bet kārojas marinētu sēņu, var izlīdzēties ar šampinjoniem. Tos marinējot mājās, iespējams variēt ar garšvielām un pagatavot marinādi, cik nu asu vai maigu gribas. Jāņem vērā, ka marinādi vajag uz pusi mazāk nekā sēņu.
Tā jāpavāra vismaz piecas minūtes, lai garšvielas izdalītu aromātu un no tām izdalītos ēteriskās eļļas. Garšas dažādošanai marinādei var pievienot sinepju sēklas, koriandru, anīsa sēklas vai kanēļa standziņu (pa vienai, nevis visas kopā). Savukārt ķiploku var aizstāt ar sīpolu ripiņām.
Marinēti šampinjoni
• 1 kg šampinjonu
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 liela citrona sula
Marinādei:
• 0,5 l ūdens
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 ēdamkarote sāls
• 8 melno piparu graudi
• 2 smaržīgo piparu graudi
• 4 krustnagliņas
• 4 lauru lapas
• 5 ēdamkarotes etiķa
Šampinjonus notīra, ieliek caurdurī un noskalo. Ieber katlā, uzlej ūdeni, pievieno citrona sulu un ļauj pastāvēt 15 minūtes. Tad katliņu liek uz uguns un vāra 10 minūtes. Kamēr šampinjoni vārās, otrā katliņā gatavo marinādi. Ielej puslitru ūdens, pievieno sāli, cukuru un garšvielas. Pēc uzvārīšanās marinādi pavāra 5 minūtes un katliņu noceļ no uguns. Pielej etiķi un pēc tam atdzesē.
Šampinjonus nokāš un saliek burciņās. Virsū uzber šķēlītēs sagrieztas ķiploka daiviņas. Uzlej marinādi ar garšvielām un uzliek vāciņus. Ledusskapī vai pagrabā var uzglabāt bez pasterizēšanas.