Kā izvilkt labumu no augiem? Uzlējumu pagatavošana 0
“Šovasar gribu pagatavot dažādu augu uzlējumus veselībai, tikai nezinu, kā to pareizi izdarīt. Vēl mani interesē asinszāles, vīgriezes izvilkums eļļā. Pagājušajā vasarā mēģināju pagatavot no svaigiem augiem, bet sāka rūgt. Kā pareizi rīkoties, kur glabāt?”
“Uzlējums labāk izdodas no zaļiem, nežāvētiem augiem,” uzsver fitoterapeits Artūrs Tereško. Taču, ja degvīna stiprums auga ūdens dēļ pazemināsies zem 20 alkohola tilpumprocentiem, var sākties rūgšanas process.
Parasti ņem 50 g auga, piemēram, pelašķa ziedu, aplej ar 500 g degvīna, patur 10 dienas siltumā. Šķidrums veicina apetīti cilvēkiem ar vāju gremošanu. Lieto pa 10 g trīsreiz dienā pirms ēšanas. Šādi var gatavot dažādus augus, tikai ne indīgos.
“Iespēju ir bezgala daudz, galvenais – neaizrauties ar dozēšanu, jo tad solītā labuma vietā saņems vien paģiras, turklāt tās būs smagākas, nekā lietojot degvīnu tīrā veidā,” brīdina ārsts.
Darbojoties ar eļļu, tajā ielikti augi tiešām mēdz rūgt. Dakteris Tereško dziedniecisko eļļu gatavo no augiem, kam ir fungicīdas un antibakteriālas īpašības. Jābūt lielai aktīvo vielu koncentrācijai, ko augi sasniedz noteiktās diennakts stundās.
Piemēram, šādi pagatavojot asinszāli, iegūst līdzekli, kas mazina iekaisumu, dziedē brūces un apdegumus, auga aktīvās vielas spēj gan kliedēt stresu, gan vienlaikus viest optimismu. Ziedošās galotnītes pilda burkā, nedaudz piespiež un uzlej olīveļļu, trauku aizvāko un notur saulē aptuveni 10 dienas. Jāatceras, ka saule arī dezinficē augus, bet ekstrakcijas eļļu bojā. Ja sagatavotais maisījums sāk rūgt, ledusskapis neglābs. Ja viss ir pareizi izdarīts, šādu eļļu var glabāt istabas temperatūrā. Labākais variants ir izspiest auga sulu, atdalīt auga eļļu, sulu nostādināt, tad pievienot pamata eļļai. Auga eļļa pārsvarā atrodas sēklās, ar to arī jārīkojas.