Foto: SHUTTERSTOCK

Kā izvēlēties visgardāko ananasu? Ne lielumam, ne mizas krāsai nav nozīmes… 4

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Izvēloties ananasu, par tā gatavību nevar spriest pēc mizas krāsas, jo atkarībā no šķirnes miza var būt tumšzaļa, dzeltenīga, oranži dzeltena vai sarkandzeltena.

Smarža un izskats

Galvenā augļa gatavības un kvalitātes pazīme ir spēcīga, patīkama smarža. Ja aromātam ir rūgtuma vai pelējuma piesmaka, ananass nav izmantojams.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par augļa svaigumu liecina zaļš, nesavītis lapu čemurs. Par gatavības pazīmi bieži uzskata arī lapu čemura kustīgumu un to, ka atsevišķas lapas var viegli izraut, tomēr tas var arī maldināt.

Ja ananass ir gatavs, aromātisks, bet skābs, tas acīmredzot audzis vēsākā laikā nekā parasti. Nedaudz maigāku to var padarīt, uz mirkli iegremdējot sālsūdenī.

Ja ananasa actiņa, kas ir katrā tā šūnā ir ļoti tumšā krāsā vai pildīta ar šķidrumu, auglis ir sācis bojāties.

Ananasa lielums nav proporcionāls kvalitātei – lielie augļi nav ne saldāki, ne sulīgāki par mazajiem.

Veselībai un gatavošanai

Nogatavojies ananass satur daudz karotīna un kālija, kas labvēlīgi iedarbojas uz ādu un asinsriti.

Ananass palīdz sašķelt olbaltumu, tāpēc sulu var izmantot gaļas marinēšanai pirms cepšanas, lai padarītu to mīkstāku un sulīgāku.

Nevajag svaigu ananasu pievienot sald­ēdienam, kura sastāvā ir želatīns, jo bromelīns neļauj tam sarecēt.

Ja gadās pārēsties, smaguma sajūtu vēdērā palīdz mazināt ananasa šķēlīte maltītes beigās. Apēdot dažas ananasa šķēles, uzņemam cilvēkam nepieciešamo C vitamīna dienas devu. Šis vit­amīns stimulē imūnsistēmu un ir spēcīgs antioksidants.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.