Foto: Pineapple Studio/SHUTTERSTOCK

Kā izvēlēties kvalitatīvu ananasu? Noderīgi knifi ikvienam 1

Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Saldā nāve: nosaukti trīs visbīstamākie deserti sirds veselībai. Kādu postu tie nodara?
“Krievija ir tuvu sava mērķa sasniegšanai” – krievu izlūki negaidīti nāk klajā ar jaunu paziņojumu
Kokteilis
5 drošas pazīmes: tavā mājoklī ir ieviesusies negatīvā enerģētika
Lasīt citas ziņas

Izvēloties ananasu, par tā gatavību nevar spriest pēc mizas krāsas, jo atkarībā no šķirnes miza var būt tumšzaļa, dzeltenīga, oranži dzeltena vai sarkandzeltena. Ir vairākas citas pazīmes, kas liecina, ka auglis ir gatavs, sulīgs un salds.

• Galvenā augļa gatavības un kvalitātes pazīme ir spēcīga, patīkama smarža. Nepērciet ananasu, ja tas nesmaržo vai arī aromātam ir rūgtuma vai pelējuma piesmaka.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Ja ananass ir gatavs, aromātisks, bet skābs, tas acīmredzot audzis vēsākā laikā, nekā parasti. Nedaudz maigāku to var padarīt, uz mirkli iegremdējot sālsūdenī.

• Ananass sastāv no daudziem maziem kopā saaugušiem auglīšiem, katram no tiem vidū ir actiņa. Ja tā ir ļoti tumšā krāsā vai pildīta ar šķidrumu, auglis ir sācis bojāties.

• Par augļa svaigumu liecina zaļš, nesavītis lapu čemurs.

• Par gatavības pazīmi bieži uzskata lapu čemura kustīgumu un to, ka atsevišķas lapas var viegli izraut, tomēr tas var arī maldināt.

• Ananasa lielums nav proporcionāls kvalitātei – lielie augļi nav ne saldāki, ne sulīgāki par mazajiem.

• Vienu vai divas diennaktis ananasu var glabāt istabas temperatūrā. Lai uzglabātu ilgāk, ievieto polietilēna maisiņā vai trauciņā un liek ledusskapī.

• Ananasa apakšdaļā ir vairāk cukura, tāpēc tā ir saldāka un maigāka par augšdaļu.

• Pārēdoties ananasu, sāk sūrstēt mutes gļotāda. Šo parādību izraisa augļa sastāvā ietilpstošais enzīms bromelīns.

• Ananass palīdz sašķelt olbaltumu, tāpēc sulu var izmantot gaļas marinēšanai pirms cepšanas, lai padarītu to mīkstāku un sulīgāku.

• Nevajag svaigu ananasu pievienot saldēdienam, kura sastāvā ir želatīns, jo bromelīns neļauj tam sarecēt.

• Ja gadās pārēsties, smaguma sajūtu vēdērā palīdz mazināt ananasa šķēlīte maltītes beigās.

Kāpēc vērts ēst ananasu

• Lai arī šis tropu auglis satur 90% ūdens, tajā netrūkst daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu.

Reklāma
Reklāma

• Apēdot dažas ananasa šķēles, uzņemam cilvēkam nepieciešamo C vitamīna dienas devu. Šis vitamīns stimulē imūnsistēmu un ir spēcīgs antioksidants.

• Nogatavojies ananass satur daudz karotīna un kālija, kas labvēlīgi iedarbojas uz ādu un asinsriti.

• Vērtīga ir arī augļa serde – tajā esošā viela bromelīns organismam neļauj uzkrāt taukus un palīdz tos sadedzināt.

• Ananasu sula veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, palīdz pieveikt celulītu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.