Foto – tematiskā avīze “Piens un tā produkti”

Kā izveidot nepārspējamu siera plati? Siera meistara padomi 0

Itāļu siera meistars Andželo Frosio sieru uzskata par mākslas darbu, lielāko cilvēka prāta
un spēju sasniegumu. Pamatojums šāds: no vienas izejvielas – piena – tiek gatavoti simtiem, pat
tūkstošiem sieru šķirņu un veidu, kas atšķirīgi garšā, konsistencē, krāsā, smaržā un formā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Turklāt katrs siera klucis, cilindrs vai ritulis – liels un mazs – ir dzīvs, jo tajā darbojas vērtīgi mikroorganismi.

No šā produkta gatavo simtiem, pat tūkstošiem dažādu ēdienu. Bet par kulinārās mākslas kalngalu dēvē siera plati.

CITI ŠOBRĪD LASA

Platei jāizvēlas pēc garšas, konsistences un krāsas atšķirīgi sieri. Jo vairāk siera šķirņu,
jo plate būs bagātīgāka, taču nevajadzētu arī pārspīlēt. Optimālākais variants ir 6–7 dažādi
sieri. Var kārtot tikai cietos vai mīkstos sierus, taču viskolorītākā plate būs no dažādas
konsistences sieriem.

Veidojot plati, sieru var griezt, var nolikt siera gabalu, lai katrs baudītājs pats nogriež tik, cik vēlas. Tad sierus novieto uz dekoratīva virtuves dēlīša vai speciālā siera traukā, kā arī pie katras siera šķirnes jābūt atsevišķam nazim, lai dažādo sieru garšas nesajauktos.

Kā griezt? Čedaras sieru griež kubiciņos, Maazdamer sieru – plānās šķēlītēs, lai izceļas lielās,
apetīti rosinošās acis. Brī vai Kamambēras sieru sadala kā torti trīsstūrīšos, lai var redzēt
balto pelējuma kārtiņu, kas sieram ārpusē, Ievas sieru lauž gabaliņos, Bakšteinu un Latvijas
sieru – salmiņos. Talsu rituļus, Kazdangas un Mālpils sieru – visdažādākajās formās.

Sieru pazinēji var veidot plati franču gaumē: produktu kārto pa apli pulksteņrādītāja virzienā, uz sešiem liekot vismaigāko sieru un pakāpeniski virzoties uz garšas ziņā pikantākiem un asākiem.

Tādā secībā sierus arī izgaršo.

Sieru platei kā dekors noder svaigi vai žāvēti augļi, ogas, kafijas pupiņas, olīvas, rieksti, sausi cepumi, krekeri.

Svarīga ir izvēlēto piedevu krāsa, kas plates izskatam ir īpašs atspirdzinājums, piemēram,
sarkanā – paprika, ķirštomātiņi, ķirši, zemenes, zaļā – piparmētras vai salātu lapiņas, vīnogas,
gurķu vai bumbieru šķēlītes.

Siera plates iederas gan pasniegšanai nelielai draugu kompānijai, gan lielākos godos,
gan ģimenes lokā. Atkarībā no pasākuma ilguma un dalībnieku skaita izvēlas sieru daudzumu.
Vienai personai vajadzētu paredzēt 150–180 g no katras siera šķirnes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.