Kā izveidot nepārspējamu siera plati? Siera meistara padomi 0
Itāļu siera meistars Andželo Frosio sieru uzskata par mākslas darbu, lielāko cilvēka prāta
un spēju sasniegumu. Pamatojums šāds: no vienas izejvielas – piena – tiek gatavoti simtiem, pat
tūkstošiem sieru šķirņu un veidu, kas atšķirīgi garšā, konsistencē, krāsā, smaržā un formā.
Turklāt katrs siera klucis, cilindrs vai ritulis – liels un mazs – ir dzīvs, jo tajā darbojas vērtīgi mikroorganismi.
No šā produkta gatavo simtiem, pat tūkstošiem dažādu ēdienu. Bet par kulinārās mākslas kalngalu dēvē siera plati.
Platei jāizvēlas pēc garšas, konsistences un krāsas atšķirīgi sieri. Jo vairāk siera šķirņu,
jo plate būs bagātīgāka, taču nevajadzētu arī pārspīlēt. Optimālākais variants ir 6–7 dažādi
sieri. Var kārtot tikai cietos vai mīkstos sierus, taču viskolorītākā plate būs no dažādas
konsistences sieriem.
Veidojot plati, sieru var griezt, var nolikt siera gabalu, lai katrs baudītājs pats nogriež tik, cik vēlas. Tad sierus novieto uz dekoratīva virtuves dēlīša vai speciālā siera traukā, kā arī pie katras siera šķirnes jābūt atsevišķam nazim, lai dažādo sieru garšas nesajauktos.
Kā griezt? Čedaras sieru griež kubiciņos, Maazdamer sieru – plānās šķēlītēs, lai izceļas lielās,
apetīti rosinošās acis. Brī vai Kamambēras sieru sadala kā torti trīsstūrīšos, lai var redzēt
balto pelējuma kārtiņu, kas sieram ārpusē, Ievas sieru lauž gabaliņos, Bakšteinu un Latvijas
sieru – salmiņos. Talsu rituļus, Kazdangas un Mālpils sieru – visdažādākajās formās.
Sieru pazinēji var veidot plati franču gaumē: produktu kārto pa apli pulksteņrādītāja virzienā, uz sešiem liekot vismaigāko sieru un pakāpeniski virzoties uz garšas ziņā pikantākiem un asākiem.
Tādā secībā sierus arī izgaršo.
Sieru platei kā dekors noder svaigi vai žāvēti augļi, ogas, kafijas pupiņas, olīvas, rieksti, sausi cepumi, krekeri.
Svarīga ir izvēlēto piedevu krāsa, kas plates izskatam ir īpašs atspirdzinājums, piemēram,
sarkanā – paprika, ķirštomātiņi, ķirši, zemenes, zaļā – piparmētras vai salātu lapiņas, vīnogas,
gurķu vai bumbieru šķēlītes.
Siera plates iederas gan pasniegšanai nelielai draugu kompānijai, gan lielākos godos,
gan ģimenes lokā. Atkarībā no pasākuma ilguma un dalībnieku skaita izvēlas sieru daudzumu.
Vienai personai vajadzētu paredzēt 150–180 g no katras siera šķirnes.