Foto: SHUTTERSTOCK

Kā izraudzīties sēklas kartupeļus? Lai iegūtu labu ražu, svarīgi izvēlēties pārbaudītu šķirni 0

Autore: Ingrīda Neusa-Luca / Praktiskais Latvietis

Reklāma
Reklāma
Receptes
Tu tos ēdi zaļus/svaigus? Tā vairāk nedari! 5 dārzeņi, kuri pirms ēšanas jānovāra
“Uz interviju pat neuzaicināja…” Pieredzējis, 45 gadus vecs vīrietis netiek pieņemts darbā, jo ir par vecu
TESTS. Šis tiek dēvēts par pasaulē vieglāko testu, bet tikai retais var atbildēt ar 100% precizitāti
Lasīt citas ziņas

Jau kopš seniem laikiem kartupeļus dēvē par otro maizi, un tie ir Latvijā plaši audzēts kultūraugs gan lielsaimniecībās, gan piemājas dārzos. Lai iegūtu labu ražu, svarīgi iegādāties pārbaudītu sertificētu kartupeļu sēklas materiālu un atbilstīgu šķirni.

Mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemērotu kartupeļu šķirņu izvēle ir plaša. Tās atšķiras pēc garšas, ienākšanās laika, izturības pret slimībām, izmantošanas veida un citām īpašībām. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā, un ko ņemt vērā, stādot kartupeļus, vaicājām vairākiem kartupeļu sēklaudzētājiem un pārdevējiem.

Zemnieku saimniecība “Gudriķi”

CITI ŠOBRĪD LASA

Otaņķu pagasta saimniecības “Gudriķi” Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā īpašnieks Guntis Silenieks kartupeļus audzē jau 20 gadus. Saimniecība piedāvā iegādāties šķirņu ‘Nandina’, ‘Solist’, ‘Jelly’, ‘Laura’, ‘Vineta’, ‘Wega’, ‘Ranomi’, ‘Soraya’, ‘Paroli’ un ‘Anuschka’ sēklas materiālu. Visas no minētajām gan vairs nav nopērkamas, jo cilvēki mēdz savas iecienītās šķirnes nākamajai sezonai pasūtīt jau rudenī vai pat pavasarī.

No agrajām šķirnēm audzētājs iesaka izvēlēties ‘Nandina’. Bumbuļi ir ovāli, ar seklām acīm, dzeltenīgu maigas konsistences mīkstumu. Vidēji miltaini, bet stingri. Piemēroti salātiem un biezputrām. Ļoti agra ir arī šķirne ‘Solist’ ar labām garšas īpašībām un gaiši dzeltenu mīkstumu. Izturīga pret slimībām un labi uzglabājas. Pati vēlākā no šīm šķirnēm ir ‘Jelly’, kas izceļas ar ražīgumu. Bumbuļiem gluda miza un dzeltens mīkstums.

“Šķirņu piedāvājums Eiropā ir milzīgs, bet mēs cenšamies audzēt tās, ko vēlas mūsu klienti. Jāatzīst gan, ka liela daļa izvēlas tā sauktās klasiskās vērtības – šķirnes ‘Laura’ un ‘Vineta’. No jaunajām šķirnei ‘Vineta’ līdzīga ir ‘Soraya’, vienīgi tā pavasarī tik ātri nesadzen asnus, tāpēc ir vieglāk iestādīt. Iecienītas ir arī šķirnes ‘Paroli’ un ‘Anuschka’,” stāsta Gudriķu saimnieks. “Gaumes ir dažādas, un vienu universālu šķirni nevar nosaukt,” viņš piebilst.

Mazākais sertificēts sēklas materiāls pieejams 40 kg iepakojumā.

Zemnieku saimniecība “Kalnāres”

Skrīveru pagasta zemnieku saimniecība “Kalnāres” pārstāv Nīderlandes kompānijas Agrico kartupeļu šķirņu autortiesības Latvijā un izplata šīs firmas kartupeļu šķirņu sēklu, kā arī piedāvā uz vietas pavairotas šķirnes ‘Agria’, ‘Twister’, ‘Levante’ un ‘Alouette’. Saimniecības īpašnieks Ilgvars Krūmiņš norāda, ka pēdējās trīs no šķirnēm īpaši piemērotas audzēšanai bioloģiskajās saimniecībās un piemājas dārzos, jo ir izturīgas pret kartupeļu lakstu puvi, tāpēc audzējot nav jāizmanto ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi. Diemžēl šķirnes, kas būtu izturīgas pret Kolorado vaboli, pasaulē gan vēl nav radītas.

Reklāma
Reklāma

‘Agria’ ir vēlīna šķirne, kas pazīstama ar savu augsto ražu un ilgtermiņa uzglabāšanas potenciālu. Šie kartupeļi ir lieli, miltaini, tāpēc lieliski piemēroti cepšanai vai kartupeļu biezenim.

‘Twister’ bumbuļiem ir gaiši dzeltens mīkstums. Tiem ir izteikti ilgs miera periods, tas nozīmē, ka tos var glabāt līdz pat jūnijam.

No vēlajām galda šķirnēm ar ļoti labu ražu un bumbuļu garšu izceļas ‘Levante’, kas ir vidēji miltaini un vārot neizjūk. Savukārt ‘Alouette’ un ‘Agria’ ir piemērota frī gatavošanai mājas apstākļos.

Mazākais sertificēts sēklas materiāls pieejams 25 kg iepakojumā.

AREI Stendes pētniecības centrs

Stendes pētniecības centrā Talsu novadā šopavasar būs iegādājamas trīs kartupeļu šķirnes: jau zināmās ‘Vineta’, ‘Laura’ un agrā ‘Paroli’. Bumbuļiem ir dzeltena miza un mīkstums, tie ir mazliet miltaini, piemēroti salātiem un zupām.

Agronome Lidija Vojevode norāda, ka ideālam sēklas kartupelim jābūt 3–5 cm lielam, ar gludu mizu, bez slimības pazīmēm. Pie sertificēta sēklas materiāla iepakojuma jābūt piestiprinātai ES etiķetei – augu pasei.

Sertificēts sēklas materiāls pieejams 20 kg iepakojumā.

SIA “Agrimatco Latvia”

SIA Agrimatco Latvia augu aizsardzības, mēslošanas un laukaugu produktu grupu menedžere, agronome Dace Lesiņa stāsta, ka no marta piemājas dārznieki varēs iegādāties vairākas Vācijā un Nīderlandē pavairotas kartupeļu šķirnes, kas piemērotas mūsu apstākļiem. Agrākā no tām ‘Montreal’, kas pērn bija pircēju vispieprasītākā. Bumbuļi lieli ar gaiši dzeltenu mizu un mīkstumu. Gandrīz visi vienāda lieluma.

Ja izvēlas audzēt šķirni ‘Siena’, bumbuļu izmēru var ietekmēt ar stādīšanas attālumu – stādot tālāk, būs lielāki, garenāki, ja tuvāk – mazāki un apaļāki. Tiem, kam patīk izteikti lieli bumbuļi, piemērota būs šķirne ‘Toronto’.

“Mana mīļākā šķirne ir ‘Monte Carlo’, kura izceļas ar ļoti labu garšu, ražīgumu un augstu izturību pret lakstu puvi un nematodēm. No šiem bumbuļiem vienmēr izdodas lieliskas kartupeļu pankūkas. Noteikti jāizceļ šķirne ‘Aztec Gold’, tās bumbuļiem ir oranži dzeltens, blīvs mīkstums, kas saglabājas pēc izvārīšanas. Vēl neparastas krāsas cienītājiem piedāvājam šķirni ‘Bergerac’ ar violetu mizu un mīkstumu, kas ir ļoti miltains,” stāsta Agrimatco pārstāve.

Sertificēts sēklas materiāls pieejams 5 kg iepakojumā

Kas jāzina pirms kartupeļu stādīšanas

4–5 nedēļas pirms plānotās stādīšanas bumbuļus iediedzē, turot gaismā 15–20 °C temperatūrā, kamēr izveidojas līdz 5 mm gari zaļi, drukni asni. Ja asni būs garāki, tie stādot var nolūzt. Agrai ražai jāizvēlas lielāka izmēra sēklas bumbuļi, jo tiem būs spēcīgāki asni. Lai ražu varētu vākt jau pirms Līgosvētkiem, ZS Kalnāres saimnieks iesaka sēklu diedzēt jau marta vidū un bumbuļus apbērt ar mitru kūdru, lai veidotos saknītes.

Stendes pētniecības centra agronome Lidija Vojevoda iesaka sēklas kartupeļus pirms stādīšanas apsmidzināt ar vājas koncentrācijas kālija permanganāta šķīdumu, kas pasargā bumbuļus no puvēm augšanas sākumā.

Jāstāda augsnē, kuras temperatūra ir vismaz 8–10 grādu, 10 cm dziļumā. Parasti tas ir maija sākumā.

Augsnei jābūt trūdvielām bagātai, irdenai, dziļi sastrādātai ar labu struktūru un drenāžu. Vēlamais pH – 5,5–6,5.

Audzējot kartupeļus sēklas materiāla ieguvei, noteikti jāievēro augseka. Minimālais periods kartupeļu stādīšanai vienā vietā ir 4 gadi. Labākie priekšaugi ir pākšaugi un graudaugi.

Noderīgi

Noteikti nevajadzētu atlasīt sēklai tikai sīkos kartupeļu bumbuļus, kas var izrādīties inficēti ar slimību ierosinātājiem. Tā pastāv liela iespēja sabojāt sēklas materiālu.

Padoms

Vislabāk sēklas materiālu atjaunot ik pēc 2–3 gadiem, citādi šķirne izvirst un kļūst mazāk ražīga. Savām vajadzībām sēklas kartupeļus var izaudzēt, stādot atsevišķi no pārtikai domātiem. Augusta sākumā tiem nopļauj lakstus, lai bumbuļi neizaugtu pārāk lieli un ierobežotu laputis, kas izplata vīrusu slimības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.