Kā izcept ideālu biskvītu jebkurai tortei? Padomi ikvienas kļūmes novēršanai 4
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Veidni ieeļļo un izkaisa ar rīvmaizi. Olas ar cukuru saputo, pielej eļļu un šķidrumu, izmaisa, pieber miltus ar cepampulveri un ātri sakuļ. Ja vēlas, mīklu var papildināt ar kakao pulveri, rīvētu šokolādi, riekstiem, magoņu sēkliņām, kanēli vai kādu citu garšvielu.
Mīklu lej sagatavotajā veidnē un cep 180 °C temperatūrā 20–25 minūtes. Par to, vai biskvīts gatavs, pārliecinās, tā viducī iedurot koka irbulīti – ja izcepies, nekam nevajadzētu klāt lipt. Ņem no krāsns ārā un atdzesē.
Ja gribas torti, kurai ne tikai pa virsu, bet arī starp biskvīta kārtām ir krēms, ir divas iespējas – vai nu cept vienu biezu biskvītu, dubultojot produktu daudzumu, un griezt to uz pusēm, vai arī cept divus mazākus, katru pēc minētās receptes. Pirmajā variantā būs vajadzīgi apjomīgāki trauki, pamatīgs nazis un izveicība, lai biskvītu glīti sadalītu divās daļās, bet otrs prasīs dubultu laika patēriņu.
Abos gadījumos var gadīties, ka uz virsmas veidojas lielāks uzkalniņš, nekā ar krēmu var nomaskēt. Tad virsma jānogriež un jārēķinās, ka ievārījums, krēms vai cits pildījums vairāk iesūksies biskvītā, taču garšas ziņā tas dažkārt pat ir vēlams. Lai putukrējuma virsma mielotu arī acis, izmantojama tortes krēma turza ar uzgaļiem, lai, piemēram, ogas pa vienai vai grupiņās iesēdinātu kuplās krēma lapās vai ziedu čemuros.
Der zināt
Ja pildījumam vajadzīgs želatīns, receptē tā daudzums norādīts plāksnītēs, ko ir ērtāk lietot – izmērcē un nospiež lieko mitrumu. 2 plāksnītes atbilst 1 tējkarotei želatīna, taču jāņem vērā, ka uzbriedinātu želatīnu nevar nospiest, tādēļ šķidruma vajadzēs nedaudz mazāk nekā minēts receptē.
Ja gadās kļūme
Lai pārbaudītu, vai biskvīts jau gana cepies, ņem koka irbulīti un, kā minēts, viducī iedur, cik vien dziļi var. Ja, izvilkts no biskvīta, tas ir mitrs vai tam kas pieķēries, cepšana vēl kādu brītiņu jāturpina.
Biskvīts sakrītas
Reizēm, neraugoties uz šādu pārbaudi, tomēr gadās, ka pēc izņemšanas no krāsns un veidnes biskvīts viducī sakrītas. Tā ir droša zīme, ka tika cepts par maz. Tad iecerei mieloties ar greznu torti var teikt ardievas, tomēr tas nenozīmē, ka nekas nav glābjams.
Izgriežot lāgā neizcepušos daļu, pārējo biskvītu sadrupina un liek deserta trauciņos. Tortes pildījumam domāto saldo krējumu saputo ar vaniļas un parasto cukuru, iemaisa augļu gabaliņus un liek uz biskvīta gabaliņiem. Dekorē ar augļiem, ogām, piparmētras lapiņām, sadrupinātu šokolādi vai apceptiem riekstiņiem. Tortes fiasko nav iemesls atteikties no svētkiem!