Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

Kā ieviest kārtību ledusskapī, lai ietaupītu? 0

Labs ledusskapis pats par sevi ir ekonomija. Tā ir iespēja saglabāt vēlākai lietošanai pareizi sagatavotus ēdienus un to rezerves.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Mantu organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe dalās ar pieredzi, kā efektīvāk sakārtot ledusskapi un samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

“Kārtīgs un pārskatāms ledusskapis gan svētkos, gan ikdienā dod vairāk ieguvumu, nekā sākotnēji varētu šķist,” ir pārliecināta kārtības speciāliste un bloga Dana ar kasti autore.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sakārtots ledusskapis ne tikai labi izskatās, bet ļauj vieglāk pārskatīt tajā esošos produktus un izvairīties no ēdiena atkritumu radīšanas, kas ir milzīga problēma Rietumu sabiedrībā,” stāsta Dana.

“Rūpīgi sekojot līdzi ledusskapja saturam un izmantojot visus produktus, tu gan ietaupi dabas resursus, gan naudu. Galu galā sakārtotu ledusskapi arī nesalīdzināmi vieglāk tīrīt.”

Viņai pašai ledusskapis nav milzenis – apmēram metra augstumā, ar atsevišķu saldētavu. Viņas ledusskapī vienmēr var atrast sviestu, olas, avokado, Ķelmēnu maizi un pienu.

Lai nebūtu jālauza galva, kā ledusskapī satilpināt produktus un atdzesēt dzērienus, Dana Gulbe dalās ar kārtības padomiem, kas noderēs arī ikdienā.

Pārskatiet ledusskapja saturu

Dana Gulbe iesaka laiku pa laikam, īpaši pirms svētkiem, kad mājās tiek rīkotas viesības, veikt ledusskapja revīziju, lai atbrīvotu vietu maltītes produktiem: “Ledusskapja kārtošana vienmēr jāsāk ar tā pilnīgu iztukšošanu, lai saprastu, vai kādam no produktiem nav beidzies derīguma termiņš un vai ledusskapī neglabājas produkti, kam tur nav jābūt.

Bieži tur var atrast neatvērtus konservus, ievārījuma burkas vai sauso pārtiku, kam vieta drīzāk rodama plauktā istabas temperatūrā. Ledusskapī būtu liekami tikai tie produkti, kuru uzglabāšanai patiešām nepieciešama zema temperatūra. Tātad – jo mazāk, jo labāk.”

Oriģinālais iepakojums ne vienmēr ir labākais

Ne tikai pirms svētkiem, bet arī ikdienā speciāliste iesaka atbrīvoties no produktu oriģinālā iepakojuma. “Tieši plastmasas plēves, kurās ietīts siers, desa, gaļa, biezpiens un citi produkti, rada nekārtīgu iespaidu.

Reklāma
Reklāma

Iesaku tos vai nu ietīt alternatīvā plēvē (piemēram, vaskadrāniņās) vai turēt konteineros – tajos pašos, kas paredzēti ēdiena līdzņemšanai un kuru vairākumam mājās ir diezgan daudz.

Kastītes ledusskapī varēs salikt kompaktāk un pārskatāmāk, bet vāks pasargās produktus no apkalšanas un izžūšanas,” stāsta Dana un piebilst, ka pārtikas konteinerus un kārbiņas var izmantot arī tirgū vai beziepakojuma veikalos, tā aiztaupot sev produktu pārpakošanas darbu, gan taupot dabas resursus.

Ieteicams izvēlēties tādu ledusskapi, kam ir īpašas atvilktnes, kurās saglabājas nepieciešamais mitrums, lai produkti arī bez iepakojuma neapkalstu, – šajās atvilktnēs var uzglabāt gaļu, zivis, dārzeņus un citus svaigus produktus.

Katram produktam sava vieta

“Produktus ledusskapī iesaku izvietot, izmantojot principu, ka augšējos plauktos liek to, kas apēdams uzreiz, bet zemākajos – kam nepieciešama gatavošana.

Pašā apakšējā plauktā liekama jēla gaļa un zivis, ko arī vajadzētu salikt aizveramos plastmasas konteineros. Tas nepieciešams gan kārtības, gan higiēnas nolūkos.

Savukārt ledusskapja durvis piemērotas dažādu gatavo mērču, sviesta un bezalkoholisko dzērienu uzglabāšanai,” iesaka speciāliste.

Atsevišķu firmu, piemēram, Samsung, ledusskapju saldētavās iebūvēta Cool select Plus zona – tajā iespējams iestatīt dažādus temperatūras režīmus un uzglabāt ēdienu optimālā temperatūrā, lai tas saglabātos svaigs.

Cool select ļauj izvēlēties Cool (vēss; 2 °C), Chill (dzestrs; -1 ºC), Soft Freeze (viegla sasaldēšana; -5 ºC) vai Freeze (saldēšana; -15…-23 ºC) režīmu.

Tā nepieciešamības gadījumā var pielāgot saldētavu ledusskapja temperatūrai, lai saliktu tur, piemēram, svaigu gaļu vai zivis, kam ledusskapja daļā nepietiek vietas.

Neizmetiet, bet sagrupējiet

Vissarežģītāk ledusskapi sakārtot pēc viesībām, kad pāri paliek ēdiens. To noteikti nevajadzētu izmest. Ja ir skaidrs, ka visu atlikušo ēdienu tuvākajās dienās nevarēs apēst, jāizvērtē, ko no visa var sasaldēt vēlākam laikam un ko izmantot citu ēdienu pagatavošanai.

Piemēram, neapēstās piparkūkas var pārtapt siera kūkas pamatnē. Pāri palikušā ēdiena uzglabāšanai Dana Gulbe iesaka izmantot pārtikas kastītes vai burkas un piebilst – ja no visa kā palicis pāri pavisam nedaudz, plastmasas kastītēs var grupēt, piemēram, dažāda veida sieru vai gaļas izstrādājumus.

Produktu grupēšana noder arī ikdienā: “Mūsu mājās iecienīta ir brokastu kastīte, kurā turam maizi, sieru, sviestu un vēl kādu produktu. Brokastu maizītes gatavošana kļūst ātra un ērta, jo viss vajadzīgais izņemams ar vienu rokas kustību.”

Atcerieties par tīrīšanu

Ja ledusskapis būs gudri sakārtots, to tīrīt nebūs grūti. Dana Gulbe iesaka – reizi nedēļā. Tas nozīmē pilnībā iztukšot ledusskapi, pārskatīt derīguma termiņus, pašu ledusskapi viegli izmazgāt un kārtot produktus atpakaļ.

Dziļākajās vietās liekami nesenāk iegādātie produkti, bet priekšā – tie, kas jāapēd pirmie. Ja nu tomēr ledusskapī sāk dominēt kāda nevēlama smarža (pat smaka), Dana Gulbe iesaka bļodiņā iebērt brokastu kafijas biezumus un to ielikt ledusskapī uz pāris dienām.

Svarīgi

• Sakārtots ledusskapis efektīvāk varēs darboties. Ledusskapī zemu temperatūru nodrošina aukstā gaisa plūsma.

Ja ledusskapis ir pārpildīts ar pārtikas produktiem, gaiss tajā necirkulē pietiekamā apjomā, līdz ar to ir grūtāk nodrošināt vajadzīgo temperatūru, un ēdiens var ātrāk sabojāties.

• Jāseko līdzi arī tam, lai pārtikas produkti netraucētu kārtīgi aizvērt ledusskapja durvis. Ja tās paliek vaļā, ledusskapī tiek ielaists siltais gaiss, tāpēc tam jāstrādā ar pilnu jaudu, lai šo gaisu atdzesētu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.