Kā ievākt gardāko medu 0
Biškopja Igora Ignatjeva tumšais ziedu medus šogad bitenieku saietā atzīts par visgaršīgāko. Viņš skaidro, ka izcilu medus garšu galvenokārt veido vieta, kur drava atrodas.
Par labāko atzītajam medum ir īpatnēja pēcgarša, nevis tikai neitrāls saldums. Biškopis var lepoties arī ar iepriekšējos gados gūtām atzinībām par gardu medu.
Igora dravas apkārtnē ir daudzveidīgas bišu ganības ar krūmiem, pļavām, mežiem. Vislabāk, ja vismaz triju kilometru rādiusā nav lielu lauksaimniecībā izmantotu platību ar vienveidīgām kultūrām (kuru apstrādei izmanto arī ķīmiju). Tomēr šī problēma Latvijā kļūst arvien aktuālāka. Tāpēc daudzi bitenieki, kuri saimnieko ar bioloģiskām metodēm, nevar reģistrēt savu saimniecību kā bioloģisko.
Tikai dažu bišu saimju īpašniekiem, hobija līmeņa biteniekiem šī problēma nav tik svarīga – kur dārziņš, tur stropi.
Medus garša un ziedputekšņu krāsa atkarīga no tā, kādi augi ir dravas tuvumā.
Pircējiem iesaka dažādību
Medus pircējiem jāzina – katrā ienesuma periodā medus garša, krāsa, smarža atšķiras. Pat blakusstropos vienlaikus ienests medus var būt atšķirīgs, jo katra bišu ģimene atradusi citu nektāra avotu. Piemēram, ik pēc laika nopērkot jaunu burciņu ar dažādu ziedu medu, tā garša nebūs tieši tāda pati kā iepriekšējai.
Mazākas garšas atšķirības ir tā sauktajam monoflorajam medum, ko iegūst, vedot bites ganībās uz griķu, rapša, viršu un citiem laukiem.
Garšas nianses nosaka arī tas, cik sauss vai mitrs laiks bijis vasarā. Tāpēc līdzīgās vietās ienesta medus garša var atšķirties pat dažādos Latvijas reģionos.
Biteniekus mudina eksperimentēt
Atšķirīgas garšas medu var iegūt arī nelielu dravu saimnieki, kas neved stropus ganībās.
Kad magazīnu medus rāmji noņemti, vispirms medu novērtē pret gaismu. Dažkārt jau vizuāli atšķiras tā tonis. Šo rāmja daļu atvāko un iztecina, izkāš un pilda burciņās atsevišķi. Intereses pēc var pagaršot medu no dažādiem rāmjiem. Ja pamana atšķirību, īpašāko medu izsviež atsevišķi. Atšķirīgas garšas nianses iegūst, atsevišķi noņemot pavasara, vasaras sākumā un otrajā pusē ienesto medu.
Citādi garšos medus, ko izsviež no medus telpas rāmjiem, kuros būs vērtīgās bišu maizes piejaukums. Ja to izšķīdina ūdenī, tas nebūs tik dzidrs kā medus no magazīnas, kur nav ziedputekšņu. To vislabāk ēst ar karotīti veselības stiprināšanai.