Kā iemānīt pienu savā ēdienkartē? Iesaka Inga Pūce 0
Kartupeļi ar sēņu mērci, deserti un biezzupas ir tikai daži ēdieni, no kuriem mēdz izvairīties cilvēki, kas cenšas ēst veselīgi un domā par savu figūru. Kā apgalvo uztura speciāliste Inga Pūce – jebkuru maltīti var padarīt veselīgāku, ja produktiem piemeklē liesāku alternatīvu. Spilgts piemērs ir piens, ar ko var aizvietot treknākas sastāvdaļas.
“Piens ir daudz liesāks par citiem ikdienā lietotajiem produktiem. Piemēram, pusglāzē piena ar 3,2% tauku saturu ir apmēram 60 kcal, savukārt tāds pats daudzums 35% saldā krējuma satur jau sešas reizes vairāk kaloriju! Lietojot pienu saldā krējuma vietā, varētu ietaupīt 270 kcal, kas līdzvērtīgas trim maizes šķēlēm vai trim kartupeļiem, trim lieliem āboliem vai 50g jeb pusei šokolādes tāfelītes,” skaidro I. Pūce. “Aizstājējproduktu lietošana ilgtermiņā attaisnojas, un rezultāts ir jūtams un pat acīmredzams. Turklāt piens satur arī vairākas nozīmīgas uzturvielas – mūsu klimatiskajā zonā svarīgo D vitamīnu, kas atbild par veselu imūnsistēmu, un kalciju stipriem kauliem.”
Produkti, kurus aizvietot ar pienu
Saldinātie dzērieni. Piena saldā garša ir lieliska alternatīva kalorijām un pārtikas piedevām pārbagātiem dzērieniem. Vislabāk pienu lietot siltu no rīta: brokastīs vienu pašu vai pie kafijas, tāpat iespējams pagatavot šķiedrvielām un vitamīniem bagātu putru. Gardus piena dzērienus var taisīt arī mājās. Ēdienu gatavošanas meistare Linda Vilmansone piedāvā recepti no četrām sastāvdaļām: nepieciešams 150ml piena, puse mango, banāns un tējkarote medus. Visas sastāvdaļas jāsajauc blenderī, līdz rodas viendabīga masa. Mango patīkamais saldums un banāna krēmīgums lieliski sader ar Trikata pienu, veidojot veselīgu un gardu kokteili.
Savukārt pirms gulētiešanas var izmēģināt pienu kopā ar tējkaroti medus vai pustējkaroti garšvielu maisījuma, kur ietilpst kanēlis, krustnagliņa, kardamons un kurkuma. Dzēriens paātrinās vielmaiņu un stiprinās imūnsistēmu.
Kalorijām bagātie deserti. Saldo krēmu un plātsmaižu vietā pamēģini ko vieglāku, proti, dažādus desertus ar pienu, piemēram, no 2,5% piena var pagatavot vaniļas mērci ar svaigām ogām, augļu vai ogu uzpūteni ar pienu, bubertu vai mannas putru ar ogu mērci, ķīseli ar pienu. Tie būs atsvaidzinoši deserti maltītes noslēgumam un dos ilgstošu baudījuma sajūtu, apliecinot, ka gardēdībai nav nepieciešamas papildu kalorijas.