‘Baby Boo’ – porcijas lieluma ķirbītis, piemērots pildīšanai un cepšanai. Foto – Uldis Muzikants

Kā glabāt ķirbi, kurš der zupai un kāpēc no sēklām izaug dažādi brīnumi? 0

Tik bagātīgs ķirbju krāvums kā šogad Dabas muzejā sen nebija redzēts. Izstādē audzētāji izrādīja savus lolojumus un atbildēja uz interesentu jautājumiem par košajiem apaļvaidžiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Kā vislabāk glabāt ķirbi

• Vairākumam noņemto ķirbju vajadzīgs aptuveni mēnesi ilgs nobriešanas periods. Ja laikapstākļi ļauj, resnīti var turēt gan ārā piesaulītē (naktī jābūt apsegtam), gan siltumnīcā. Šajā laikā ķirbis iegūst šķirnei raksturīgo garšu. Kā saka audzētāji, visas sulas norimst, cukuri, vitamīni un citas vērtīgās vielas ieņem savas vietas. Ja apalīti izmanto tūliņ pēc noņemšanas, tas var šķist ne īpaši gards.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažiem agro šķirņu ķirbjiem, kam ir cieta miza, pēcnobriedes periods nav vajadzīgs. Bez tā var iztikt pārstrādē populārais banānu ķirbis, arī mazie porcijas lieluma pildāmie ķirbīši ‘Baby Boo’ u.c.

• Ķirbjus glabā uz grīdas, nevis skapj­augšas. Tas pēkšņi var iztecēt un sabojāt mēbeli. Taču īstais iemesls – uz grīdas ir vēsāks, lielo ogu nedaudz apvējo caurvējš.

• Viens no galvenajiem nosacījumiem – ķirbi nedrīkst kustināt. Izvēlētajā vietā noliek uz tiem sāniem, kā dārzā audzis (var redzēt pēc gaišāka laukumiņa uz mizas). Ja ķirbi grozīs, tas straujāk bojāsies, var pat sadīgt sēklas.

• Apalītim patīk, ja pa logu to apspīd saulīte.

• Jāatceras, ka lielā oga ir dzīva un elpo. Tāpēc to nedrīkst likt tieši uz dēļu grīdas, jo izveidosies pelējuma plankums. Savukārt betona vai auksta flīžu grīda nepatiks ķirbim pašam. Zem tā jānovieto paliktnis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.