Kā glabāt ķirbi, kurš der zupai un kāpēc no sēklām izaug dažādi brīnumi? 0
Tik bagātīgs ķirbju krāvums kā šogad Dabas muzejā sen nebija redzēts. Izstādē audzētāji izrādīja savus lolojumus un atbildēja uz interesentu jautājumiem par košajiem apaļvaidžiem.
Kā vislabāk glabāt ķirbi
• Vairākumam noņemto ķirbju vajadzīgs aptuveni mēnesi ilgs nobriešanas periods. Ja laikapstākļi ļauj, resnīti var turēt gan ārā piesaulītē (naktī jābūt apsegtam), gan siltumnīcā. Šajā laikā ķirbis iegūst šķirnei raksturīgo garšu. Kā saka audzētāji, visas sulas norimst, cukuri, vitamīni un citas vērtīgās vielas ieņem savas vietas. Ja apalīti izmanto tūliņ pēc noņemšanas, tas var šķist ne īpaši gards.
Dažiem agro šķirņu ķirbjiem, kam ir cieta miza, pēcnobriedes periods nav vajadzīgs. Bez tā var iztikt pārstrādē populārais banānu ķirbis, arī mazie porcijas lieluma pildāmie ķirbīši ‘Baby Boo’ u.c.
• Ķirbjus glabā uz grīdas, nevis skapjaugšas. Tas pēkšņi var iztecēt un sabojāt mēbeli. Taču īstais iemesls – uz grīdas ir vēsāks, lielo ogu nedaudz apvējo caurvējš.
• Viens no galvenajiem nosacījumiem – ķirbi nedrīkst kustināt. Izvēlētajā vietā noliek uz tiem sāniem, kā dārzā audzis (var redzēt pēc gaišāka laukumiņa uz mizas). Ja ķirbi grozīs, tas straujāk bojāsies, var pat sadīgt sēklas.
• Apalītim patīk, ja pa logu to apspīd saulīte.
• Jāatceras, ka lielā oga ir dzīva un elpo. Tāpēc to nedrīkst likt tieši uz dēļu grīdas, jo izveidosies pelējuma plankums. Savukārt betona vai auksta flīžu grīda nepatiks ķirbim pašam. Zem tā jānovieto paliktnis.