Kā gatavot Adventes vainagu no kociņiem. Padomi fotogrāfijās 0
Autori: Antra Augustoviča, Signe Folka, Dace Deksne, Aija Jasūna, Līga Lerha
Vainags kā valdnieka un varoņu rota bija pazīstams jau antīkajā pasaulē. Adventes vainagu sāka vīt Vācijā pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, kad ieviesa tradīciju Adventes laikā (latīņu valodā adventus – atnākšana), četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem, telpas rotāt ar skuju vainagu un tajā iestiprinātām četrām svecēm. Lai saudzētu dabas zaļo rotu, šoreiz vainagu veidojam no klūgām.
Materiāli
• Kartona pamatne
• Klūgas vai jebkuri īsi kociņi
• Spīdumi – gliteri
• Sveces
• Nagliņas vai resna stieple
• Lentes, dekoratīvas bumbiņas
• PVA līme, karstā līme
• Ota
• Šķēres
Kā gatavot:
1. No kartona izgriež vainaga vēlamā lieluma pamatni.
2. Kociņus sadala 12–15 cm garos posmos. Uz izgrieztās pamatnes ar karsto līmi pielīmē vainaga sastāvdaļas, veidojot apļa formu, – laukumos starp lielākajiem posmiem līmē mazākos, vienmērīgi aizpildot visu virsmu.
3. Šādi viedo vienu apļa pusi.
4. Vainaga sagatavi pagriež uz otru pusi un arī aplīmē ar klūgām.
5. Uz vainaga ar otu uzklāj nedaudz PVA līmes un uzkaisa zeltainus gliterus. Sacietējot līme kļūs caurspīdīga, bet gliteri – noturīgi.
6. Svecēs, iepriekš uzkarsējot, iesprauž resnu stieples posmu, un tās iestiprina vainagā. Ja nepieciešams, sveces pie pamatnes papildus piefiksē ar karsto līmi.
7. No lentes izveido pušķus, ar kuriem izrotā vainagu. Tos piefiksē ar karsto līmi.
8. Vēl pielīmē stikla bumbiņas, un zeltainais vainags pabeigts.