Kā ēdiens no kuņģa tālāk pārvēršas par kaku vai čuru? 11
Pārvērtības sākas jau tad, kad cilvēks ielieks ēdienu mutē, kur ar zobu, mēles un siekalu palīdzību ēdiens tiek pārvērsts putriņā, lai to vieglāk norīt un lai kuņģim un zarnām vieglāk darboties, tā savu skaidrojumu iesāk Bērnu slimnīcas gastroenteroloģe Kristīne Šuba.
Kad ēdiens sakošļāts, tas pa barības vadu, ieslīd kuņģī. Kuņģis ir kā liela soma, kurā ēdiens sajaucas. Kuņģis ēdienam pievieno dažādas gremošanas sulas. Kad ēdiens jau sastrādāts pavisam smalkā putriņā, tas gatavs doties tālāk uz tievajām zarnām, šāda veida skaidrojumu mazākajiem piedāvā speciāliste.
“Tur ēdiena tālākā sadalīšanā palīgos nāk arī žultspūslis un aizkuņģa dziedzeris, dodot savas sulas, lai no visa apēstā tavs organisms varētu iegūt pēc iespējas vairāk noderīgu vielu un tu varētu augt liels un stiprs, lai pietiktu spēka spēlēm un sportam.”
Pa ceļam uzsūcot dažādos labumus, tievās zarnas pamazām bīda ēdiena putriņu uz priekšu – uz nākamo daļu, ko sauc par resnajām zarnām. Resno zarnu sieniņas uzsūc lielāko daļu ūdens, kas tālāk dodas uz urīnizvadsistēmu. Tā veidojas čura. Bet biezie pārpalikumi veido kaku, ko resnās zarnas stumj arvien tālāk uz leju. Tā savu skaidrojumu nobeidz Šuba.