Lai kopā ar ogām vēderā nenonāk “nezināmas izcelsmes šausmas”. Kā droši saldēt ogas un dārzeņus? 0
Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Tas, ka saldētavā ogas un dārzeņi saglabā visvairāk no savas vērtības, ir vispārzināms fakts. Taču daudzus mulsina tas, ka kopā ar ogām vēderā nonāks nezināmas izcelsmes šausmas no plastmasas sarkofādziņiem.
Kaut arī saldēšanas kastīte ir pirkta pati labākā (dārga un ar speciālu marķējumu), tā tomēr ir un paliek uzticību zaudējusī plastmasa.
Kā alternatīvu plastmasai saldētavā var likt stikla traukus. Daudziem tas vēl aizvien šķiet nedrošs pasākums.
Taču bažām nav pamata, jo stikls lieliski spēj izturēt gan zemas, gan aukstas temperatūras, ja vien tās krasi nenomaina viena otru.
Kad burciņu izņem no saldētavas, to atkausēt labāk ledusskapī. Taču nekas nenotiks, ja burciņu atstās atlaidināties uz virtuves galda. Ja noņem vāciņu, tad pie ēšanas tiek ātri.
Izvēlas drošo
Taču traukus saldētavā likšanai nevajadzētu meklēt vecmāmiņas pieliekamajā kambarī. Veco laiku stikls atšķiras no mūsdienās lietojamā.
Agrāk pa kādam trauslam un plānam burciņas sānam plīsa vai katrā konservēšanas reizē. Tagad biezās un smagās sieniņas labprāt neplīsīs, pat zemē nomestas.
Saldēšanai lieliski der visas nestandarta burciņas. Bieži tieši laikā būs pat pašas mazākās, ja saldētavā liekamā produkta nav daudz.
Piemēram, sauja sausumā izaugušo gaileņu mērcītei. Saldējot nav svarīgi, lai vāciņi ideāli noslēgtu trauku, kā tas ir ar pagrabā glabājamiem kompotiem un dārzeņu mikšļiem.
Lai gan biezs, tomēr stikls paliek stikls. Drošībai katru burciņu var ielikt plastmasas maisiņā vai aptīt ar to.
Pa burciņu krāvumu nevarēs parakņāties tā, kā pa maisiņu kaudzi, tādēļ saldētavā der ieviest glabāšanas sistēmu (ogas vienā, dārzeņi otrā plaauktā, u. c.).
Gatavo krājumus
Ogas un sagrieztos dārzeņus vispirms ieteicams sasaldēt, izklātus plānā kārtā (var uz pergamenta) un pēc tam sabērt burciņās.
Tad tie arī pēc atsaldēšanas lieliski saglabās formu, viegli varēs atbērt vajadzīgo daudzumu. Ja saldējamām ogām pārkaisa mazliet cukura, tad tās atkusušas būs tvirtākas un gardākas.
Burciņās labi var saliet arī dažādus šķidrumus. Piemēram, sablendētas ogas, sulas. Pat piens nemainīs savu garšu, ja to iesaldēs.
Ogas vai gabaliņos sagrieztus burkānus var bērt gandrīz līdz trauka augšai. Jo īpaši tad, ja tie jau iepriekš sasaldēti.
Šķidrumu drīkst liet tikai apmēram 2/3 no trauka, jo sasalstot tas paaugsies.
Laba ideja – mazajās, plakanajās burciņās sasaldēt sablendētas, svaigas ogas un pašgatavotu saldējumu (katru nākamo kārtu liek, kad iepriekšējā sasalusi). Kad uznāk kāre, servē ar visu trauku.
Lielākais burciņsaldēšanas trūkums – tās aizņem vairāk vietas nekā plastmasas kastītes.
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu