Kā diedzēt kartupeļus polietilēna maisos? 8
Ilona Klovāne, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
“Kā diedzēt kartupeļus polietilēna maisos?” – jautā Uldis Madonas novadā.
Iediedzējot kartupeļus polietilēna plēves maisos, bumbuļi saņem pietiekami daudz gaismas, tā ir vienmērīgi sadalīta, tādējādi asni veidojas spēcīgi un kvalitatīvi. Biedrības Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilgvars Krūmiņš norāda, ka aptuveni desmit dienas pirms stādīšanas sēklas kartupeļi jāiepilda 0,3 m platās un 1,8 m garās plēves desās.
Maisi var būt īsāki, bet ne platāki, jo tad maisa vidū esošie kartupeļi netiek pie gaismas. Ja veikalos nevar atrast vajadzīgā izmēra maisus, tos var pagatavot pats. Plēvi salīmē, sakausējot ar gludekli. Maisu gatavošanai ieteicams lietot celtniecībā izmantojamās tvaika izolācijas plēves vai siltumnīcām paredzētās stabilizētās plēves.
Polietilēna maisos obligāti izgriež 2–3 cm diametra caurumus tā, lai kartupeļi varētu elpot, bet nebirtu ārā. Pēc maisa piepildīšanas tā galu stingri aizsien un maisu pārkarina kā desu uz stalažām, lai to labi varētu apspīdēt saule.
Šīs plēves desas ir šauras, tāpēc nav nepieciešams mainīt maisa izvietojumu, jo bumbuļiem gaisma piekļūst pietiekami. Šādi var iegūt druknus, 0,5–1 cm garus gaismas asnus, kas nenolūst. Optimālā diedzēšanas temperatūra – virs 12 °C (sēklas bumbuļi dīgst arī 6–8 °C, bet tad bioloģiskie procesi notiek lēnāk).
Pa nakti kartupeļu maisus pārvieto telpās (temperatūra nedrīkst noslīdēt zem 0 grādiem). Šādus iediedzētus bumbuļus ieteicams stādīt, kad augsne stādīšanas dziļumā (10–15 cm) iesilusi līdz 8 grādiem. Par augsnes iesilšanu liecina ziedošās pienenes un ābeles.
Bet, ja gribas zināt precīzu temperatūru, var iegādāties Lielbritānijā ražoto digitālo termometru ThermaLite, ko tirgo SIA Zinātniski tehniskā firma Lāsma). Iediedzēti kartupeļi labāk pacieš vēsumu, tie turpina dīgt, ja augsnes temperatūra ir zemāka par 8 grādiem.