Foto: Pexels.com

Kafija veicina noteiktu baktēriju augšanu 23

Pētījumi liecina, ka Lawsonibacter asaccharolyticus baktēriju celms un kafijas dzeršana ir cieši saistīti. No kurienes radies šāds secinājums? Cilvēkiem, kuri dzēra vairāk nekā trīs tases kafijas dienā, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri dzēra mazāk nekā trīs tases kafijas mēnesī, zarnās bija līdz pat astoņām reizēm augstāka šīs baktērijas koncentrācija.

Lai gan, jo vairāk kafijas patērēts, jo vairāk L. asaccharolyticus, vislielākās atšķirības tika konstatētas cilvēkiem, kuri dzer šo dzērienu, un tiem, kas to nedzer vispār. Zinātnieki šīs baktērijas arī baroja ar kafiju mēģenē un vēroja to attīstību. Turklāt šī saistība tika konstatēta populācijās no 25 valstīm.

Pētījums zināmā mērā parādīja, cik mikroorganismi ir izvēlīgi. Lawsonibacter asaccharolyticus celmi attīstās tikai tad, kad tie “iegūst savu kafijas devu”. Kā ziņo Newsweek, citējot zinātnieku: “Tas sniedz mums jaunu ieskatu par to, cik cilvēkam ir vajadzīgi dažādi augi, lai pareizi barotu zarnu mikrobiotu un gūtu labumu no tā veselībai.”

Zinātnieki arī apsver, vai L. asaccharolyticus celms ir galvenais faktors, kāpēc kafijas patēriņam ir tik daudz ieguvumu veselībai. Šīs baktērijas var pārveidot kafijas sastāvdaļas labvēlīgākos savienojumos. Tomēr pašlaik nav skaidrs, kā tieši tie ietekmē mūsu veselību.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.