Kā audzēt salātus laukā: kas jāņem vērā! 0
“Kā audzēt salātus laukā?”, jautā Maija no Kuldīgas novada.
Vispirms izaudzē dēstus
Dārzkopības institūta pētniece Solvita Zeipiņa stāsta, ka salātus uz lauka var sēt agri pavasarī – jau no aprīļa, izvēloties lapu un galviņsalātu šķirnes, kas piemērotas agras ražas ieguvei, piemēram,
“Aficion”, “Grand Rapids”. Lai iegūtu ražu ilgāku laika periodu, sēju atkārto ik pēc 7–10 dienām. Pieejamo šķirņu klāsts palielinās un mainās. Ir konkrētam audzēšanas periodam paredzētas (var audzēt vasarā – tās pielāgotas, lai paciestu augstākas temperatūras), un ir šķirnes, ko var audzēt visu laiku, piemēram, “Agustinas”, “Aquino”.
Salāti dīgst jau pie zemas temperatūras, bet optimālā temperatūra tiem ir 12–15 grādu.
Nereti dārzkopji izvēlas pavasarī izaudzēt dēstus siltumnīcās. Uz lauka tos var izstādīt jau no aprīļa vidus. Audzējot dēstus, salātus sēj kastītēs vai dēstus kasetēs, kūdras substrātā, tā, lai substrāta slānis būtu ap 5 cm. Dēstu kasetēs katrā ligzdā sēj pa 2–3 sēklām, ja gadījumā kāda neuzdīgst. Lai veicinātu ātrāku dīgšanu, var pārsegt ar agrotīklu. Atkarībā no šķirnes pēc 20–30 dienām dēstus izpiķē dobē ar 20–30 cm atstatumu citu no cita. Agri pavasarī izstādītos dēstus piesedz ar agrotīklu, bet vēlāk, kad laiks kļūst silts, segmateriālu noņem. Salāti var augt arī 5–10 °C temperatūrā, bet ap 0 grādu tie bojājas. Optimālā temperatūra salātu augšanai ir 15–20 grādu. Augstāka temperatūra veicina augu izziedēšanu.
Audzēšana uz lauka
Salātus lauka platībās var audzēt gan uz līdzena lauka, gan dobēs. Visbiežāk salātus sēj 45 cm attālās rindās. Sēj 2 cm dziļi. Pēc nepieciešamības augus retina, lai katram būtu pietiekami daudz vietas, optimāli gaismas un mitruma apstākļi. Salāti dūšīgāk augs labi iekoptā, auglīgā augsnē, kas ielabota ar kūtsmēsliem vai kompostu. Labi priekšaugi ir dažādi dārzeņi, piemēram, gurķi, tomāti.
Salātu veģetācijas periods nav garš, tad vajadzīgās barības vielas nodrošina pirms sējas vai stādīšanas. Pamatmēslojumam izmanto komplekso mēslojumu. Veģetācijas periodā pēc nepieciešamības rušina un laista. Ieteicams laistīt starp augiem, lai uz salātiem neveidojas lieks mitrums un nebūtu labvēlīgi apstākļi slimību attīstībai. Salātu kvalitāti neietekmēs tas, vai tie audzēti laukā vai siltumnīcā. Garšu visvairāk ietekmē meteoroloģiskie apstākļi un kopējie audzēšanas apstākļi visā periodā (ja, piemēram, par sausu vai trūkst barības vielu, lapaiņi kļūst rūgti).