Kā atpazīt, ka organismā trūkst vienas no nozīmīgākajām minerālvielām? 0
“Nagu šķelšanās, regulāri kaulu lūzumi, trausli zobi, krampji, muguras vai gūžu sāpes, spēcīgas galvassāpes, paātrināta sirdsdarbība, kā arī paaugstināts asinsspiediens, bezmiegs un nervu vai muskuļu raustīšanās var signalizēt par kalcija trūkumu organismā,” skaidro ģimenes ārste Zane Zitmane.
Pirmais solis ir doties pie ģimenes ārsta un veikt asins vai urīna analīzes, lai noteiktu kalcija līmeni organismā.
Cilvēka kauliem piemīt dabiska īpašība noārdīties un atjaunoties visas dzīves garumā, tomēr novecojot kaulu masa pakāpeniski samazinās. Tāpēc kalcija uzņemšana īpaši svarīga senioriem osteoporozes profilaksei. Speciāliste atgādina: kalcija uzkrājumi organismā veidojas tikai līdz aptuveni 30 gadu vecumam. Pēc tam kaulu stiprību un kalcija uzkrājumus palielināt vairs nav iespējams, tomēr tos var uzturēt esošajā līmenī.
Lai ilgtermiņā nodrošinātu zobu un kaulu veselību, pieaugušajiem dienā ieteicams uzņemt 1000 miligramu, savukārt pēc 65 gadu vecuma 1500 miligramu kalcija, iesaka ģimenes ārste. Nozīmīgi kalcija avoti uzturā ir piena produkti (īpaši cietais siers un jogurts), zivis (sevišķi sardīnes), pākšaugi, rieksti, dažādas sēklas (piemēram, čia sēklas), kā arī brokoļi, pētersīļi un Kalē kāposti. Ja ieteicamo dienas devu ar uzturu neizdodas uzņemt, papildus var lietot uztura bagātinātājus. Svarīgi kalcija dienas devu sadalīt 2–3 reizēm, jo vienā reizē organismā var uzsūkties tikai līdz 500 miligramiem.
Zane Zitmane brīdina, ka vienā ēdienreizē nav ieteicams lietot kalciju un dzelzi saturošos produktus, jo tie traucē viens otra uzsūkšanos. Noteikti jāatceras arī par veselīga un pilnvērtīga uztura un regulāru fizisko aktivitāšu nozīmi – jo labāka būs vielmaiņa, jo stiprāki kauli.
UZZIŅA
• Kalcijs ir viena no nozīmīgākajām minerālvielām cilvēka organismā. Tas ir pamatā kaulu un zobu izturībai, kā arī veicina normālu sirds, muskuļu un nervu sistēmas darbību.
• Uzņemot kalciju ne tikai ar uzturu, bet papildus ar uztura bagātinātājiem, jāseko, lai kopējā dienā uzņemtā deva nepārsniegtu ieteicamo.