
Kā aromatizēt sāli? 2 receptes, kā sāli padarīt par ēdiena karali 0
Daudzi jūsmo par Svanetijas sāli vai sāli ar Vidusjūras garšvielām. Kāpēc gan neuztaisīt pašiem savu garšvielu sāli!? Ar garšaugiem aromatizētais rupjais jūras sāls ēdienam piešķirs svaigumu. Ar sāli var aromatizēt salātus, un pat gurķmaizīte vai tomātmaizīte iegūs jaunas garšas nianses.
Garšaugu sāls
• 200 g dažādu garšaugu: dilles, pētersīļi, lociņi, ķiploka lapas, piparmētra, melisa, raudene, timiāns, salvija, rozmarīns utt. Proporcijas – katram pēc savas gaumes
• 200 g rupjā jūras sāls
Rupjajam jūras sālim ir dažāda lieluma graudiņi, tāpēc to pirms gatavošanas vajadzētu izsijāt. Tad sāli ieliek uz pāris stundām saldētavā, jo pēc tam saskarē ar garšaugu sulām tas nesāks kust.
Garšaugus ļoti smalki sagriež. Ja to dara ar virtuves kombainu, jāraugās, lai tie nepārvērstos putrā.
Garšaugus ar auksto sāli saberž ar rokām un ļauj mazliet pastāvēt.
Vēlreiz izsijā caur sietu, lai sāli atdalītu no garšaugiem, ja nevēlas to klātbūtni. Ja paliek mazāki garšaugu kriksīši, tas nekas, tie dos papildu aromātu.
Liek saldējamos maisiņos vai trauciņos un ievieto saldētavā. Pirms lietošanas pa gabaliņam atlaidina.
Nesasaldētu garšaugu sāli var glabāt hermētiski slēgtā traukā ledusskapī mēnesi, jo pēc tam tas zaudē zaļo krāsu.
Bazilika vai citrona sāls

• 200 g rupjā jūras sāls
• saišķis bazilika vai citrons
Jūras sāli ieber dziļā bļodā un atkarībā no garšas, ko grib tam piešķirt, piegriež baziliku vai plānu dzelteno citrona miziņu (vai citu garšaugu pēc izvēles). Samaisa. Liek cepeškrāsnī 50 °C temperatūrā, neaizverot krāsns durtiņas, un žāvē aptuveni stundu. Sausu aromatizēto sāli ieber hermētiski slēgtā stikla traukā.
Citrona sāls der zivju ēdieniem, bet bazilika sāls vairāk piestāv salātiem vai gaļas ēdieniem.