Kā apēst topinambūru: receptes no zupas līdz saldajam 0
Plašs lietojums ir topinambūram. Šis veselīgais dārzenis satur inulīnu – augu rezerves polisaharīdu, kas baro cilvēka organismam labvēlīgās baktērijas.
Veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase skaidro, ka inulīns ir gluži vai topinambūra vizītkarte, jo citi dārzeņi tādā daudzumā to nesatur. Šā auga sakneņos ir daudz dzelzs (vairāk nekā kartupeļos, burkānos un bietēs), arī kalcija, kālija, magnija, selēna, mangāna un fosfora, netrūkst arī C un B grupas vitamīnu. Topinambūriem raksturīga riekstu garša, tos var ēst svaigus, pievienojot salātiem, no tiem var cept pankūkas, vārīt biezzupu, pagatavot sātīgu sacepumu, desertu un pat spiest sulu. Ar topinambūriem var aizstāt kartupeļus. Tie ir šķiedraināki nekā kartupeļi un satur daudz mazāk kaloriju.
• Topinambūru biezenis. Rīkojas tieši tāpat, kā šo ēdienu gatavojot no kartupeļiem. Sakneņus rūpīgi nomazgā un noberž miziņu. Kad tas izdarīts, ieteicams iemērkt ūdenī, kam pievienota citrona sula, citādi bumbuļi oksidējoties kļūst tumši.
Var cept pankūkas gluži tāpat kā no kartupeļiem. Ja gribas bagātīgāku garšas buķeti, masai pievieno rīvētus burkānus vai kabačus.
• Salāti. Vajadzēs svaigus topinambūrus, selerijas sakni, ābolu un valriekstus. Saknes un ābolu sarīvē, valriekstus sadrupina. Lai nedominētu selerijas izteiktā garša, to ņem vienādās daļās ar topinambūru, bet rīvētu ābolu pievieno pēc garšas.
Vēl kādu salātu recepte. Tiem vajag topinambūrus, apelsīnus, grauzdētus lazdu riekstus un eļļu. Sakneņus sarīvē, pievieno apelsīnu šķēlītes un riekstus, pārslaka eļļu.
• Sacepums. Vārītus topinambūrus kārto cepamtraukā, pārlej bešamela mērci, uzbārsta rīvētu sieru un cep cepeškrāsnī. Bešamela mērci gatavo šādi: nelielā katlā izkausē 3 ēdamkarotes sviesta, iesijā 3 ēdamkarotes kviešu miltu un, nepārtraukti maisot, sautē aptuveni trīs minūtes. Katlu noņem no uguns, pielej 750 ml piena, pieber sāli, piparus, nedaudz arī sarīvētu muskatriekstu un, nepārtraukti maisot, vāra 10 minūtes.
• Biezzupa. Sakneņus novāra kopā ar sīpoliem. Nokāš, pievieno sāli, piparus, olīveļļu un sablendē. Pielej saldo krējumu un visu uzkarsē. Var pasniegt ar grauzdiņiem.
• Deserts. Sakneņus izvāra, samīca biezputrā, sajauc ar biezpienu un ceptām plūmēm. Citu desertu gatavo šādi: folijā ietin topinambūra bumbuļus kopā ar žāvētiem, iepriekš izmērcētiem augļiem. Pievieno garšvielas (vaniļu, kanēli, zvaigžņu anīsu) un izsutina cepeškrāsnī.