Ilze Briede uzskata, ka saimniece ir mājas sirds un dvēsele. Viņa saimnieko bijušajā Blomes maizes ceptuvē. 2006. gadā Ilze nopirka šo veco ēku, un nu tā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, jo kļuvusi par skaistu vietu pagastā, uz kuru tiek vesti ciemiņi.
Ilze Briede uzskata, ka saimniece ir mājas sirds un dvēsele. Viņa saimnieko bijušajā Blomes maizes ceptuvē. 2006. gadā Ilze nopirka šo veco ēku, un nu tā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, jo kļuvusi par skaistu vietu pagastā, uz kuru tiek vesti ciemiņi.
Foto – Anda Krauze

Receptes vasaras pilnbriedam no īstas latviešu saimnieces 0

Ilze Briede uzskata, ka saimniece ir mājas sirds un dvēsele. Viņa saimnieko bijušajā Blomes maizes ceptuvē. 2006. gadā Ilze nopirka šo veco ēku, un nu tā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, jo kļuvusi par skaistu vietu pagastā, uz kuru tiek vesti ciemiņi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Lasīt citas ziņas

Īsta latviešu saimniece nečīkst un nevaimanā, bet saimnieko, teic Ilze. Pirmā bērnībā lasītā literatūra bija dzejas un recepšu grāmatas. Vecmāmiņa Lidija Rēdmane bija īstenā kaucmindiete. Augusi četru bērnu ģimenē, kur mamma bija aizņemta darbā, piecu sešu gadu vecumā meitene sāka gatavot ēst.

Savulaik Ilze Briede bija juriste, strādāja Rīgā. Visu mainīja, pārcēlās uz laukiem. Iemācījās cept maizi. Tagad to māca citiem. Izveidots projekts “Maizes darbnīca”, kurā var uzzināt visu par rupjmaizi un latviešu tradīcijām. Savām rokām izveidot un izcept maizes kukulīti un aizvest uz mājām. Saimniecei ir neliels viesu nams, viņa ēdina bērnus divās Smiltenes skolās un vienmēr gaida ciemiņus.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Galvenā vērtība man ir ģimene, kopā plecu pie pleca – abi dēli un vedekla – mani lielākie palīgi,” smaidot nosaka Ilze.

Sirsnīga, čakla, stingra savās prasībās pret sevi un citiem, īstā latvju saimniece uzvelk linu brunčus, uzliek priekšautu, uzsien baltu lakatiņu, mugura izslienas taisna un darbs iet no rokas.

Saimniece mums piedāvā receptes vasaras pilnbriedā, arī pēc Jāņiem neaizmirstot siera garšu.

Foto – Anda Krauze

Salāti ar bietēm un sieru 

Sastāvdaļas

Salātlapas, dilles, loki – zaļumi pēc izvēles (sagriezti vai saplucināti), marinētas bietītes, apcepts Jāņu siers, kaņepju sēkliņas.

Kā gatavot

Vispirms kārto zaļumus, tad sagrieztas marinētās bietītes, sieru, pārkaisa ar kaņepju sēkliņām.

Foto – Anda Krauze

Vistas gaļas kotletītes 

Sastāvdaļas

Vistas fileja – 1 kg, siers (Holandes vai Krievijas) – 300 g, 2 olas, milti – 5 ēd. k., grauzdētas saulespuķu sēkliņas, sāls, pipari.

Kā gatavot

Vistas fileju sagriež gabaliņos, sieru sarīvē, pievieno olas, miltus, sāli, piparus un sēkliņas. Veido kotletītes un cep līdz zeltainai garoziņai.

Foto – Anda Krauze

Siera plate ar ogām un ķimeņu mērci

Sastāvdaļas

Divu veidu siers – saldais ar kanēli, siers ar dažādām sēkliņām un ķimenēm.

Ķimeņu mērcei: piens 300 g – 1,5 glāze, sauja ķimenes, cukurs – 3 ēd. k., milti vai kartupeļu ciete – 1 ēd. k. ar kaudzi.

Kā gatavot

Foto – Anda Krauze

Pienā vāra ķimenes, miltus iejauc ūdenī, pievieno pienam, pieliek cukuru un vāra, līdz mērce sabiezē. Ļoti garšīgi ēst siera gabaliņus ar šo mērcīti.

Foto – Anda Krauze

Drumstalas ar mandeļu miltiem un rudzu rīvmaizi

Sastāvdaļas

200 g mandeļu miltu, 200 g rīvmaizes, 3 ēd. k. medus, 200 g sviesta, 3 ēd. k. cukura (labāk brūnā), 3 ēd. k. miltu vai auzu pārslu.

Kā gatavot

Visu sajauc, mīklu plānā kārtā liek uz cepešpannas un cep līdz gatavībai. Gatavu, atdzisušu cepumu sadrupina, liek traukā, virspusi pārlej ar sakultu skābo krējumu un cukuru.

Kārto ar ogām – jāņogām, upenēm, zemenēm, avenēm, dzērvenēm (pēc vēlēšanās un iespējām, var arī ar saldētām ogām).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.