Jūlija līderis – jaunais kartupelītis: 5 visgaršīgākie ēdieni 10
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Kad jaunie kartupeļi no Marokas jau nobaudīti, nāk kārta mūsējiem. To garša nav salīdzināma!
Turklāt jo kartupelīši ir mazāki, jo labāki. Ne tiem vajag nazi mizošanai, pietiek ar asāku cimdiņu (speciāls dārzeņu skrubis) mazgājot norīvēt plāno miziņu, pēc vārīšanas susinot, iebērt sasmalcinātu diļļu sauju, un voila! – delikatese gatava. Protams, var vēl pasapņot tālāk – mazsālīts gurķītis un gailenīšu mērce. Bet kartupelis nav nekāda piedeva – tas ir galvenais!
Salāti ar tomātiem, sīpoliem un kartupeļiem
Sastāvdaļas:
• 1 kg mazu jauno kartupelīšu
• 200 g tomātu
• 2 sīpoli
• 150 ml bezpiedevu jogurta
• 2 olu dzeltenumi
• 250 ml eļļas
• 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
• 1 tējkarote ķimeņu
• 1 tējkarote sinepju
• 1 tējkarote cukura
• 1 lauru lapa
• malti melnie pipari, sāls
Pagatavošana:
Kartupelīšus ar visu mizu novāra sālsūdenī, kam pievienotas ķimenes un lauru lapa. Notīra.
Mikserī samaisa olu dzeltenumus, sinepes un šķipsniņu sāls. Maisot lēni pievieno eļļu. Pievieno etiķi, cukuru un piparus.
Kartupeļus sagriež šķēlītēs. Mērcē iemaisa jogurtu, to pārlej kartupeļiem un uz trim stundām ieliek ledusskapī, lai ievelkas.
Tad uz kartupeļiem liek sagrieztus tomātus, uzber sīpolu ripiņas. Iecilā.
Salātus dekorē ar zaļumiem: sagrieztām dillēm, maurlociņiem.
Kartupeļu salāti ar rukolu
Sastāvdaļas:
• 1 kg jauno kartupelīšu
• 4 mazsālīti gurķi
• 2 selerijas kāti
• sarkanais sīpols
• 3 olas
Mērcei:
• 100 g skābā krējuma
• 3 ēdamkarotes majonēzes
• 1 ēdamkarote maigu sinepju
• sāls, malti melnie pipari
• saišķis rukolas
Pagatavošana:
Novāra kartupeļus un olas. Smalki sagriež sīpolu, gurķīšus un selerijas kātus. Kartupeļus un vārītās olas sagriež četrās daļās. Pievieno sasmalcināto sīpolu, gurķus un seleriju, rukolu.
Samaisa mērces sastāvdaļas, pārlej dārzeņiem (ja gribas salātus slapjākus, pievieno gurķu marinādi/sālījumu).
Sātīgumam var pievienot tunci un olīvas.
Piena zupa ar jaunajiem dārzeņiem
Sastāvdaļas:
• 3 burkāni
• 3 kartupeļi
• ceturtdaļa svaiga kāposta
• cukurzirņi
• sāls
• piens
Pagatavošana:
Kartupeļus, burkānus, kāpostu smalki sagriež un liek katlā. Pieber zirņus. Pārlej ar ūdeni, lai nosedz dārzeņus, un vāra, līdz tie mīksti.
Tad pielej pienu un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Pieber sāli pēc garšas.
Var izmantot arī konservētos zirnīšus, ko pievieno vārīšanas beigās.
Kartupeļu salāti burciņā
Sastāvdaļas:
• 3 vārīti kartupeļi
• 2 selerijas kāti
• 3 pētersīļa zariņi
• 2–3 mednieku desiņas (vai 100 g šķiņķa)
• malti melnie pipari
Mērcei:
• 2 ēdamkarotes majonēzes
• 1 tējkarote mārrutku
Pagatavošana:
Kartupeļus sagriež kubiņos, seleriju un desiņas mazos gabaliņos, pētersīļus sasmalcina.
Salātiem pārlej mērci, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Ja šie salāti paredzēti pusdienām līdzņemšanai, dārzeņus un mērci liek atsevišķās burciņās. Sajauc īsi pirms maltītes.
Dārzeņu sacepums
Sastāvdaļas:
• 300 g maltās gaļas
• 6 kartupeļi
• 3 tomāti
• 1 kabacis
• 1 burkāns
• 1 sīpols
• 1 ķiploka daiviņa
• 1–2 ēdamkarotes tomātu pastas
• 1 ēdamkarote majonēzes
• 1 ola
• malti melnie pipari, sāls
• olīveļļa
Pagatavošana:
Sīpolu smalki sagriež, burkānu un ķiploku sarīvē. Vispirms uz pannas olīveļļā apcep sagrieztos sīpolus, tad pievieno burkānu un ķiploku, mazliet pasautē. Maltajā gaļā iemaisa tomātu pastu, pieber sāli un piparus. Samaisa ar apcepto dārzeņu masu un cep uz lēnas uguns 5 minūtes.
Notīra kartupeļus un sagriež ripiņās. Tāpat sagriež kabaci un tomātus. Pārkaisa sāli un piparus.
Ar mikseri majonēzi saputo ar olu.
Cepamo formu iesmērē ar eļļu. Vispirms liek kartupeļu kārtu, tad maltās gaļas kārtu, pēc tam kabačus, uz tiem – tomātus un atkal kartupeļus, tomātus, atkārto nākamās kārtas. Pārlej majonēzes un olas masu. Pa virsu pamīšus kārto tomātus un kabačus, uzkaisa sāli un piparus. Liek cepeškrāsnī un cep 180 °C, gatavību pārbaudot pēc kartupeļiem, orientējoši – 45 minūtes.
Sākumā cepamajai formai pārklāj foliju, ko pēc tam (15 minūtes pirms cepšanas beigām) noņem.