Foto – Aija Geida

Vai vainot jogurtu svara pieaugumā? Labie un sliktie jogurti 0

Lasītāja Tievētāja jautā uztura speciālistei Lindai Federai: “Jogurti tiek vainoti liekā svara “nopelnīšanā”? Vai no visiem jogurtiem vienīgais, kas der, ir grieķu jogurts vai tomēr ir vēl kādi, kuri nav bieds svaram?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Atbild Linda Federa: “Labdien, Tievētāja! Paldies par jautājumu. Jogurts ir izgatavots no piena un līdz ar to ir bagāts ar tādām uzturvielām kā kalcijs, olbaltumvielas un B12 vitamīns. Kalcijs ir labs ne tikai kauliem, bet arī zobiem. Tāpat tas piedalās komunikācijas veidošanā starp nervu šūnām. B12 vitamīnam savukārt ir izšķiroša loma asins veidošanas procesā, jo tas veicina sarkano asins šūnu nogatavināšanas procesu kaulu smadzenēs. Tāpat  labsajūtu veicina jogurtā esošās “īpašās” baktērijas. Pienskābes baktērijas nostiprina organisma dabiskās aizsargspējas. Pētījumi liecina, ka jogurtam pievienotās probiotiskās baktērijas ietekmē zarnu mikrofloru vēl intensīvāk. Tomēr probiotisko baktēriju labvēlīgā ietekme uz cilvēka organismu ir vērojama tikai tad, ja tās tiek atkal un atkal no jauna tam piegādātas. Ikviens, kurš katru dienu ēd jogurtu, var radīt izmaiņas savu zarnu mikroflorā. Rezultātam ir ieteicams apēst 200g DABĪGĀ jogurta katru dienu. Augstas kvalitātes jogurta sastāvā nav papildus pievienots cukurs, biezinātājs vai pārstrādāti augļi.

Atšķirībā no augļu jogurtiem, tie parasti netiek termiski apstrādāti (pasterizēti). Priekšrocība tam ir tāda, ka jogurtā paliek vērtīgās pienskābes baktērijas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir dažādi jogurti. Vieniem ir pievienots vairāk cukura kā otram, viens ir treknāks kā otrs. Nevar tā viennozīmīgi teikt, ka jogurts ir vainojams liekā svara attīstībā. Lai izvēlētos kvalitatīvāko un liesāko jogurtu, jāpapēta produkta uzturvērtība uz tā etiķetes. Tādā veidā jūs varat salīdzināt un izvēlēties. Nepietiek izlasīt tikai produkta nosaukumu, kur rakstīts, ka tas ir “dabīgs”, jo principā ražotājs savam produktam var dot kādu nosaukumu vien vēlas. Vienīgais, kam uz produkta marķējuma jābūt precīzi norādītam un kam jābūt patiesam, ir produkta uzturvielām un to daudzums!”

Lasiet arī citas uztura speciālistes Lindas Federas atbildes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.