Grieķu un turku jogurti 0
Latvijā arvien populārāki kļūst grieķu un turku jogurti bez piedevām, kas ir biezāki, stingrāki un lieliski noder ne tikai saldajiem ēdieniem, bet arī salātu mērcēm.
– Atšķirības ir tehnoloģijā, ieraugu izvēlē un tauku saturā. Grieķu jogurtos parasti ir 10% tauku. Likumdošana nosaka, ka jogurtā jānodrošina konkrēts pienskābes baktēriju daudzums, un tas attiecas uz visu veidu jogurtiem. Konsistence un tauku saturs ir mūsu izvēles ziņā, – atzīst Inese Ladusāne.
Pārtikas tehnologs Rolands Jomerts teikto papildina: – Grieķu jogurtā ir paaugstināts olbaltumvielu saturs, jo pienam ar separācijas metodi atdala sūkalas, bet turku jogurtā – vairāk tauku, jo pienam pievieno saldo krējumu.
Grieķu jogurtam izmanto 2–3 reizes vairāk piena, tāpēc ir divreiz vairāk olbaltumvielu un tas ir dārgāks.
Kāpēc tik šķidri
Vai dzeramajam jogurtam pievieno ūdeni, ka tas tik šķidrs? Izrādās, no tā ražotāji izvairās, jo ūdeni grūti sasaistīt ar jogurtu un produkts atslāņojas. Kā skaidro AS “Valio Eesti” mārketinga un produktu attīstības direktore Krista Kalbina, dzeramais jogurts no klasiskā jogurta atšķiras ar īpašu ieraugu un gatavošanas procesu. Šo divu faktoru ietekmē tiek iegūts šķidrākas konsistences produkts. Dzeramajam jogurtam bieži vien pievieno sīrupu, kas to vēl vairāk sašķidrina. Diemžēl dzeramie jogurti, kas lielākoties ir lētāki, bieži vien satur arī vairāk E vielu.
UZZIŅA
Gatavojot mājās, litrs jogurta izmaksā 0,65–0,70 eiro (ja vienu un to pašu ieraugu izmanto trīs reizes). Pats galvenais – produktā nebūs ne krāsvielu, ne konservantu, ne biezinātāju un stabilizētāju!
UZZIŅA
Jogurtu var pagatavot ar speciālo ieraugu, kas nopērkams vīna un alus izejvielu veikalos. Parasti ar vienu paciņu vai flakonu pietiek četriem litriem jogurta. Divas paciņas vai flakoni ierauga maksā vidēji 3,50 eiro.
SVARĪGI
Jogurts palīdz organismam atjaunot spēkus, jo tajā ir vitamīni, kalcijs, neaizstājamās aminoskābes. Jebkurā jogurtā ir labvēlīgās baktērijas, kas veicina veselīgu mikrofloru kuņģa un zarnu traktā un tādējādi būtiski ietekmē visa organisma veselību. Jogurts palīdz izvadīt no organisma toksīnus un nostiprina imūnsistēmu, tāpēc šis skābpiena produkts jāiekļauj ikdienas uzturā.