4 interesantas zaļo salātu receptes: krāsaini, svaigi, garšīgi un veselīgi! 0
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Vasara sākas ar salātu zaļumu. Tie ir gluži kā puķes – veidojot rozetes, ar mazliet rozīgu toni, krokotām lapu maliņām. Vieni ir cietāki un kraukšķīgāki, citi – mīksti un maigi, trešie – mazliet rūgteni. Kurus un kādam ēdienam izvēlēties?
Gaumes lieta
Protams, jāizvēlas vissvaigākie. Ideāli, ja tie no sava dārza. Bet vienīgā īpašā recepte, kam tiek rekomendēta konkrēta šķirne, ir Cēzara salāti – tiem tradicionāli izvēlas romiešu salātus ar garenām, kraukšķīgām lapām gan zaļā krāsā, gan sarkanbrūnā tonalitātē. Starp citu, tieši interesantā toņa dēļ tos var iestādīt arī puķu dobē.
Cēzara salātu recepte ir klasika: saplucina salātu lapas, sajauc ar anšovu mērci, bekonu un grauzdiņiem. Taču katrai saimniecei ir savas šo salātu versijas – bekons tiek aizstāts ar vistu, tiek pievienots arī siers, olīvas.
Ja vien receptē konkrēti netiek nosaukta salātu šķirne, piemēram, rukola vai spināti, vai cigoriņi – salātus var gatavot no jebkurām lapām. Vislabāk, pievienojot pa saujai no dažādas krāsas un faktūras lapām. Tā tie iegūs interesantas garšas nianses, pat nepievienojot citas piedevas.
Vismaigākie un neitrālākie ir sviesta (piena) salāti. To lapas ir mīkstas, un pagatavotie salāti jāēd uzreiz. Kad tiek pievienota mērce, tie ātri vien saplok. Tradicionāli šos salātus sajauc ar olīveļļu un citrona sulu vai skābo krējumu (rūgušpienu, kefīru, bezpiedevu jogurtu).
Batāvijas salāti ir ļoti dekoratīvi – krokainām lapu maliņām, skaistu krāsojumu, veido krokotas un kraukšķīgas galviņas. Tos saplucina un pārlej ar olīveļļu, pievieno tomātus un uzrīvē cieto sieru.
Ledussalātiem ir lielas, stingras, kraukšķīgas galviņas. Sulīgie salāti ideāli sader ar zivīm vai garnelēm, sojas mērci.
Rukola izskatās kā mazas pieneņu lapiņas. Tām ir asa, pikanta garša.
Padomi!
• Ja salāti aug dārzā, tos plūc īsi pirms gatavošanas, jo jau divas stundas pēc nogriešanas zaļie salāti zaudē 50% vitamīnu. Tāpēc labāk salātus pirkt podiņos, jo tajos tie nosacīti vēl turpina augt un ilgāk saglabāsies svaigi.
• Salātus uzglabā, ietītus samitrinātā lina dvielītī.
• Tos mazgā lielā ūdens daudzumā. Nosusina dvielī vai izmanto salātu žāvētāju, kur ar centrbēdzes spēku tiks likvidēts liekais mitrums.
• Salātus saplucina vai sagriež ar speciālām šķērēm. Ja griež ar nazi, jāizmanto plastmasas vai stikla dēlītis.
• Vispirms pagatavo mērci, pievieno salātus un tos lēnām iemaisa. Ja uz salātiem lej mērci, tie ātrāk saplok.
• Salātu mērcēm ieteicams izvēlēties vieglus (5%) ogu etiķus.
• Salāti sader ar citrona sulu, pipariem.
• Īsi pirms pasniegšanas salātiem pievieno sēkliņas (ķirbju, saulespuķu vai sēklu maisījumu) un grauzdiņus (sakarsētā sviestā vai eļļā apcep kubiņos sagrieztu sacietējušu baltmaizi).
• Ja salātus pasniedz kā pamatēdienu, tos papildina ar ceptiem vistas, tītara filejas gabaliņiem, bekonu vai plānām liellopa šķēlītēm.
Rukola ar apelsīnu mērci
Sastāvdaļas:
• 150 g rukolas
• 8 ķirštomātiņi
• 40 g Parmas siera
• 30 g ciedru riekstu (vai saulespuķu sēkliņu)
Mērcei:
• 200 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• sāls, maltie melnie pipari
Pagatavošana:
Uz pannas apgrauzdē ciedru riekstus, līdz tie zeltaini. Tomātiņus pārgriež uz pusēm. Rukolu nomazgā un nosusina. Ja lapas lielas, tās var saplucināt. Sarīvē Parmas (vai kādu citu cieto) sieru.
Pagatavo mērci: apelsīnu sulu ielej katliņā un vāra, kamēr paliek puse no sākotnējā tilpuma. Tad pārlej bļodiņā, pieber sāli un piparus, kuļ ar putojamo slotiņu, lēnām lejot klāt olīveļļu.
Mērcē lēni iecilā rukolu, uzber salātiem sagrieztos ķirštomātiņus un pārkaisa sieru un riekstus.
Salātiem var pievienot ceptas vistas gaļas strēmeles.
Zaļie salāti ar fetas sieru
Sastāvdaļas:
• zaļo salātu maisījums
• 1 gurķis
• 10 ķirštomātiņu
• 250 g fetas siera
• eļļa
• puscitrona sula
Pagatavošana:
Lielā bļodā ieber salātu maisījumu, gurķi nomizo un sagriež kubiņos, tomātus pārgriež četrās daļās, visu pievieno salātiem. Sieru sagriež kubiņos un papildina salātus. No puscitrona izspiež sulu, sajauc ar eļļu un pārlej salātiem. Gurķis un tomāti sulosies un arī dos mitrumu, bet sāli atsevišķi pievienot nevajadzētu, jo fetas siers ir pasāļš.
Pasniedz kopā ar grilētu gaļu, vistas fileju, ceptu zivi.
Salāti ar olīvām un šķiņķi
Sastāvdaļas:
• galviņa romiešu salātu
• galviņa Batāvijas salātu
• 2 tomāti
• 1 sarkanais sīpols
• 100 g melno un zaļo olīvu bez kauliņiem
• 100 g salami desas
• 50 g šķiņķa
• 2 olas
• 4 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes balzametiķa
• 5 bazilika zariņi
• pipari, sāls, cukurs
Pagatavošana:
Cieti novāra olas. Saplucina salātu lapiņas. Sīpolus sagriež plānos gredzenos, tomātus daiviņās. Salami sagriež salmiņos, plānās šķēlītēs sagriezto šķiņķi saplucina. Nolobītas olas sagriež četrās daļās. Dažas olīvas pārgriež uz pusēm, citas atstāj veselas. Visas sagatavotās salātu sastāvdaļas liek uz šķīvjiem.
Pagatavo mērci: balzametiķi sajauc ar sāli, cukuru un maltiem melnajiem pipariem. Intensīvi maisot ar putojamo slotiņu, sīkā strūklā pielej olīveļļu.
Salātiem pārlej mērci, pievieno bazilika lapiņas.
Krāsainie salāti
Sastāvdaļas:
• 1 mazā konservētās kukurūzas kārbiņa
• 1 mazā sarkano pupiņu kārbiņa
• salātu galviņa
• sarkanais sīpols
• dzeltenā paprika
• sarkanā paprika
• 3 ēdamkarotes vīnogu etiķa
• 3 ēdamkarotes sojas mērces
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
Pagatavošana:
Sīpolu sagriež plānās ripiņās. Etiķi sajauc ar sojas mērci un pārlej sīpoliem.
Paprikām izņem sēklotni un sagriež smalkās strēmelēs, pievieno sīpoliem. Konservēto kukurūzu notecina sietiņā un pieliek sīpoliem un paprikai. Pupiņas liek caurdurī un noskalo ar aukstu ūdeni. Kad šķidrums pilnībā notecējis, pupiņas liek bļodā pie dārzeņiem. Pielej olīveļļu un samaisa.
Saplucina salātu lapas. Uz tām liek dārzeņus, kas sajaukti ar mērci.