Foto. pexels.com/Dana Tenti

Jo agrāk sāksi uzturā lietot šos produktus, jo lielākas cerības dzīvi pagarināt par 13 gadiem 5

Eksperti ir atklājuši, ka diēta ar augstu augļu, dārzeņu, pilngraudu, riekstu un zivju saturu var pagarināt jūsu dzīvi par 13 gadiem, ja to sāksiet ievērot jau laikus, ja vēlāk, tad savai dzīvei varat pievienot 7 līdz 10 gadus, raksta Express.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Pazīmes, ka tu patērē pārāk daudz olbaltumvielu 2
Krievijā trīskāršojušies “vārti uz elli”, kas var aprīt zemi un ciemus
Veselam
Septiņi produkti, kuri noteikti jāiekļauj uzturā, ja vēlaties skaistus matus un mirdzošu ādu
Lasīt citas ziņas

Zinātnieki no Bergenas universitātes Norvēģijā atklāja, ka 20 gadus veciem cilvēkiem, kuri mainīja diētu, paredzamais dzīves ilgums varētu palielināties par 13 gadiem. Vienlaikus 60 gadu vecs cilvēks savu dzīvi var pagarināt par aptuveni astoņarpus gadiem. Pat cilvēki vecumā no 80 var palielināt savu dzīves ilgumu vidēji par 3,4 gadiem, mainot savus ēšanas paradumus. Speciālisti nosaukuši produktus, kuriem vajadzētu būt virtuvē, lai paildzinātu mūžu.

Zaļumi
Ēdieni, piemēram, spināti, lapu kāposti un Šveices mangoldi, ir vieni no uzturvielām bagātākajiem. Tie ir bagāti ar A, C un K vitamīniem, kā arī folijskābi, dzelzi un kalciju. Turklāt lapu dārzeņos ir daudz antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un iekaisumu organismā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ogas
Mellenes, zemenes un avenes ir mazas ogas, bet ļoti barojošas. Tajos ir daudz šķiedrvielu, C vitamīna un dažādu antioksidantu, tostarp antocianīnu, kas, kā pierādīts, samazina oksidatīvo stresu un iekaisumu. Ogas var uzlabot sirds veselību, pazeminot asinsspiedienu un holesterīna līmeni. Tās arī uzlabo smadzeņu darbību un var palīdzēt aizkavēt ar vecumu saistītu izziņas procesu palēnināšanos. Turklāt augstais šķiedrvielu saturs ogās palīdz gremošanai un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.

Rieksti
Mandeles, valrieksti un pistācijas ne tikai garšo lieliski, bet tie arī ir bagāti ar veselīgiem taukiem, olbaltumvielām un šķiedrvielām. Rieksti satur mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus, kas ir labvēlīgi sirds veselībai, jo var pazemināt sliktā holesterīna līmeni un samazināt sirds slimību risku.

Pilngraudu produkti
Brūnie rīsi, kvinoja un auzas ir sarežģītu ogļhidrātu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Šie pārtikas produkti nodrošina ilgstošu enerģiju un uztur stabilu cukura līmeni asinīs, kas ir ļoti svarīgi diabēta profilaksei un svara kontrolei. Bagāti ar B vitamīniem, tiem ir galvenā loma enerģijas ražošanā un smadzeņu darbībā. Augstais šķiedrvielu saturs atvieglo gremošanu, veicinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus.

Avokado
Avokado ir pazīstami ar augstu veselīgu mononepiesātināto tauku saturu, kas palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni un samazina sirds slimību risku. Turklāt šis auglis ir bagāts ar šķiedrvielām, kāliju un C, E un K vitamīniem. Avokado tauki ir noderīgi smadzeņu veselībai un var uzlabot kognitīvās funkcijas. Avokado satur arī antioksidantus, kas aizsargā organismu no oksidatīviem bojājumiem un iekaisumiem. Avokado iekļaušana uzturā var veicināt veselīgu ādu, matus un nagus, kā arī palīdzēt zaudēt svaru. kontrolēt, radot sāta sajūtu.

Treknas zivis
Lasis, skumbrija un sardīnes ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, kas ir būtiskas smadzeņu veselībai un iekaisuma mazināšanai. Tāpat šādas zivis ir labs augstas kvalitātes olbaltumvielu, D un B12 vitamīnu, kā arī kā selēna avots. Regulāra treknu zivju lietošana var veicināt sirds veselību, pazeminot asinsspiedienu, samazinot triglicerīdu līmeni un novēršot aplikuma veidošanos artērijās. Turklāt omega-3 ir galvenais, lai saglabātu veselīgu ādu, locītavas un acis.

Reklāma
Reklāma

Pupiņas
Lēcas, aunazirņi un melnās pupiņas ir vieni no labākajiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem, padarot tos par lielisku iespēju uzņemt labu uzturu veģetāriešiem un vegāniem. Tās satur arī daudz šķiedrvielu, kas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, atbalsta gremošanas veselību un samazina sirds slimību risku. Regulārs pākšaugu patēriņš, kas bagāts ar tādām svarīgām uzturvielām kā folāts, dzelzs, magnijs un kālijs, veicina veselīgu zarnu mikrobiomu, uzlabo sirds veselību un atbalsta muskuļu veselību un atjaunošanos. Turklāt tie ir daudzveidīgi izmantojami dažādos ēdienos, no zupām un sautējumiem līdz salātiem un mērcēm.

Krustziežu dārzeņi
Brokoļi, ziedkāposti un Briseles kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, C un K vitamīnu un folātu. Krustziežu dzimtas dzīvnieki atbalsta vispārējo veselību, veicinot detoksikāciju, mazinot iekaisumu un uzlabojot gremošanu. Tie ir arī lieliska izvēle svara kontrolei.

Citi veselībai noderīgi produkti
Agrāk uztura speciālisti sauca par veselīgu uzkodu, kas palīdzēs svara zaudēšanas laikā. Jo īpaši runa ir par olām, jo, pēc dietologu domām, viena ola satur mazāk nekā 80 kaloriju, bet vienlaikus satur sešus gramus spēcīga proteīna, kas, kā zināms, palīdz cilvēkiem ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.