Jēra gaļa, sidrs… Tagad arī īpašs velsiešu viskijs ieguvis Apvienotās Karalistes prestižo ģeogrāfiskās izcelsmes aizsardzības statusu 9
Velsiešu viena iesala (single malt) viskijam ir piešķirts Apvienotās Karalistes oficiālais ģeogrāfiskās izcelsmes aizsardzības statuss. Paceliet savas glāzes par velsiešu viskiju, jo tas pievienojies tādiem produktiem kā jēra gaļai, sidram un puraviem, iegūstot Apvienotās Karalistes īpašo aizsargātās ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (Protected Geographical Indication). Velsas viskijs ir ieguvis aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes (UK GI) statusu, kas iepriekš jau ir ticis piešķirts tā Skotijas un Īrijas analogiem, tā vēstīja ārvalstu medijs “Euronews“.
Apvienotās Karalistes produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu shēma, kas izveidota divus gadus pēc “Brexit”, nodrošina šo produktu juridisku aizsardzību pret pārtikas un dzērienu atdarināšanu un to reģistrēto nosaukuma nelikumīgas izmantošanas, garantējot patērētājiem produkta patieso izcelsmi.
Četrām viskija darītavām Velsas dienvidos un rietumos, proti, “Coles”, “Da Mhile”, “In the Welsh Wind” un “Penderyn” ir piešķirts aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes statuss. Šis solis atstājis angļu viskiju kā vienīgo Apvienotās Karalistes viskiju bez oficiālas aizsardzības.
Velsas valdības Ziemeļvelsas un Trefnidas lauksaimniecības lietu ministre Leslija Grifitsa (Lesley Griffiths) ir paudusi prieku par visiem, kas ir iesaistīti šī prestižā statusa sasniegšanā. “Esmu ļoti gandarīta par visiem, kas ir iesaistīti šī prestižā statusa iegūšanā un nodrošina, ka šis fantastiskais produkts iegūst atzinību un prestižu, ko tas ir pelnījis,” sacīja Grifitsa.
Velsā destilētais viskijs pievienojas 19 citiem pārtikas produktiem un dzērieniem, kas saņēmuši oficiālu Apvienotās Karalistes ģeogrāfiskās izcelsmes aizsardzību, tostarp Velsas vīnam, sidram, puraviem, Kamartenas šķinķim (Carmarthen Ham) un Anglsijas jūras sālim (Anglesey sea salt).
Vēl 2021.gadā Dienvidvelsa šajā jomā bija vadošā lomā, un Gauveras (Gower ) jēra gaļa bija pirmais britu produkts, kas saņēma oficiālu atzīšanu UK GI shēmas ietvaros. Vēlāk tajā pašā gadā tādu pašu atzīšanu saņēma arī jēra gaļa no Kembrija kalniem (Cambrian mountains).
Pēdējos gados Velsas viskija nozare ir piedzīvojusi strauju paplašināšanos, pateicoties 2004.gada 1.martā notikušajai viskija darītavas “Penderyn” atdzimšanai un viskija “Single Malt Welsh Whisky” pagatavošanas atsākšanai. Rezultātā pieprasījums pēc šī augstākās kvalitātes produkta gadu no gada pastāvīgi pieaug.
Godalgotās “Penderyn” viskija darītavas izpilddirektors Stīvens Deiviss to sauc par “nozīmīgu pavērsienu” Velsas viskija industrijai. Viņš piebilst: “Tas ir aizraujošs solis uz priekšu un pievērš uzmanību nozarei, kas pēdējo 20 gadu laikā ir nepārtraukti augusi.”
Viena iesala velsiešu viskija ražošana ir būtiski ietekmējusi valsts pārtikas un dzērienu ekonomiku, kā arī ir ieņēmusi būtisku vietu kā viens no ietekmīgākajiem Velsas eksporta produktu veidiem – tas tiek izplatīts vairāk nekā 45 valstīs visā pasaulē.
Pamatojoties uz pašreizējām prognozēm, ir sagaidāms, ka produkta tirdzniecība parādīs iespaidīgus finanšu rezultātus pašreizējā finanšu gadā, un saskaitot iekšzemes, eksporta un tūrisma nozares radīto patēriņu kopā, radīs aptuvenos ieņēmumus 23 miljonu sterliņu mārciņu (26,6 miljonu eiro) apmērā.