Jāzina katrai saimniecei! Seši zelta likumi pareizai zālīšu un garšaugu kaltēšanai 3
“Ļoti populāri mājsaimniecībās ir vākt ārstniecības augus, garšaugus, bet pastāv vairākas lietas, kas šajā procesā būtu jāievēro,” TV24 raidījumā “Saimnieks. Zeme. Valsts” saka Māris Valdovskis, Zemkopības ministrijas Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja vietnieks.
– Augus nedrīkst ievākt lietus laikā vai tūliņ pēc lietus.
– Pēc savākšanas augi jāizklāj labi vēdinātās telpās vai caurvējā.
– Augi nedrīkst atrasties tiešos saules staros.
– Tie jāizklāj arī plānā kārtā, ne viens otram virsū.
– Lai vienmērīgi izkaltētos, augi ik pa laikam jāapmaisa, jāpagriež.
– Telpā, kur augi tiek kaltēti, nedrīkst būt karstāks par +45 grādiem, jo tad aizies bojā labās bioloģiski aktīvās vielas, kas ir augos.
Kā zināt, ka augs ir labi izkaltis?
Ja to pataustot, tas ir zaudējis elastību un viegli lūzt, tad tos var glabāt krājumos ziemai.