Jaunumi vēderam un acīm 0
Ziemassvētku priekšvakarā pircējiem piedāvātajiem jaunajiem produktiem ir jāmaina ierastais ikdienas dzīves ritējums, jāieinteresē pircējs, uzskata pārtikas produktu ražotāji. Daudzi no viņiem centušies produktos iekļaut veselīgas izejvielas.
Jaunie svētku našķi
Saldējuma ražotājs “Food Union” īpaši ziemas sezonai ir izveidojis saldējumu ar mandarīniem un piparkūkām. Tā sastāvā ir Latvijā ražotais piens, saldais krējums, rīvētas medus piparkūkas un rīvēti mandarīni. Uzņēmuma pārstāvji teic – viena litra iepakojumā ar veselām piparkūkām dekorēto saldējumu varēs pirkt vien šajā ziemā. Katrs iepakojums ir īpašs tāpēc, ka tajā ir arī Jaungada pareģojumi.
Savukārt LPKS “Straupe” aizvadītajā nedēļā sāka ražot saldo biezpiena krēmu ar dzērvenēm un zemesriekstiem. Dzērvenes audzētas Apes novada SIA “Very Berry”. Janvārī krēmu varēs pirkt arī iepakojumā.
Bez pārspīlējuma īpašs jauns našķis ir maizniekmeistares Aelitas Teriņas SIA “N. Bomja maiznīca Lielezers” ceptie kraukšķi, kuru sastāvā nav miltu, bet ir griljāžas pulveris (tajā savukārt – medus, “Straupes” sviests, pilnpiena pulveris un sojas lecitīns), ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, gaišās linsēklas un mandeļu plāksnītes. Uzņēmums arī vienīgais Latvijā cep piparkūkas no rupjā maluma rudzu miltiem ar “Smiltenes piena” krējumu, nepievienojot konservantus.
SIA “Matss” piedāvā nereti nervozo svētku mielasta gatavošanu padarīt daudz ātrāku un patīkamāku, izvēloties uzņēmuma gatavotos saldētos produktus. Smilšu mīklas cepumi ar biezpiena pildījumu un divkrāsainie šaha cepumi ar “Canelle Bakery” zīmolu ir ātri sasaldēti, ērti uzglabājami mājās saldētavā un gatavi tūlītējai cepšanai. Uzņēmuma līdzīpašnieks Ivars Skrebelis teic: atliek šos cepumus 15 – 30 minūtes atlaidināt, izkārtot uz cepešpannas, iešaut agrāk sakarsētā krāsnī, un virtuvē ātri vien sāks vēdīt cukursaldais aromāts. Līdzīgi jārīkojas arī ar ātri sasaldētajiem pīrādziņiem ar kūpinātu gaļu, kurus pat negausīgākie pīrādziņmīļi neatšķirs no mājās ceptajiem našķiem.
Produkti veselībai
Cits piena pārstrādes uzņēmums – AS “Cesvaines piens” – nesen sāka sviesta ar Himalaju sāli ražošanu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dzintra Simsone: “Sviests ar Himalaju sāli ir pirmais šāda veida produkts Latvijā. Himalaju sāls saglabā pareizu vielmaiņu organismā, attīra šūnas, rosina labāku barības pārstrādi atšķirībā no parastā sāls, kas traucē šiem procesiem.”
Veikalos nu jau vairāk nekā mēnesi ir nopērkama SIA “Naukšēni” ražotā rapšu eļļa ar baziliku. Tā iegūta no nerafinētas auksti spiestas rapšu eļļas, kas izturēta uz kaltētām bazilika lapām. Baziliks audzēts ZS “Lejasvagaļi”, rapši – SIA “Naukšēni” laukos. Bazilika eļļa piešķir ēdienam īpašas garšas nianses, tāpēc tā ir lieliska piedeva gaļas, zivju, sēņu ēdieniem, salātiem, zupām un mērcēm.
AS “Dobeles dzirnavnieks” šā gada vissvarīgākais jaunums ir no rupji maltiem pilngraudiem gatavotie makaroni, tā saglabājot vērtīgās grauda uzturvielas un vitamīnus. “Pilngraudu pastā ir daudz labo ogļhidrātu, šķiedrvielu un citu vielu, kas nepieciešamas labai veselībai un sniedz enerģiju,” teic uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.
Dažādots arī iepakojums. Ziemassvētku tēmai veltītais dizaineres Līvas Pilveres SIA “Austra Pak” gatavotais iepakojums aizvadītajā mēnesī saņēma vienu no trim galvenajām balvām Latvijas Iepakojuma asociācijas konkursā par labāko iepakojumu valstī. Bērniem paredzētajā kastītē ar rokturi telpiski izspēlēta Ziemassvētku tēma.