Zemniekam zināšanai. Jaunumi AAL sarakstā – insekticīdi un augšanas regulatori 0
Turpinājums. Sākumu lasiet Agro Topa marta numurā.
Insekticīdi
Syper – pieskares, zarnu inde kaitēkļu ierobežošanai graudaugu un rapšu sējumos, kā arī kartupeļu, zirņu, pupu, kāpostu, puravu, sīpolu, ķiploku un krāšņumaugu sējumos. Darbīgā viela: cipermetrīns. 2. reģ. klase. Identiskais Latvijā reģistrētais augu aizsardzības līdzeklis – Ciperkils 500 e.k.
Ziemas un vasaras kviešu, rudzu, ziemas un vasaras tritikāles, auzu sējumos atļauts lietot labību lapgraužu, laputu, tripšu, melnās stiebrmušas, kviešu dzeltenās zāģlapsenes ierobežošanai. Ziemas un vasaras rapšu sējumos – svītrainā spradža, rapša stublāju spradža, smecernieku, tostarp krustziežu sēklu smecernieka, krustziežu spīduļa, krustziežu pāksteņu pangodiņa, krustziežu zāģlapsenes ierobežošanai.
Zirņu un pupu sējumos preparātu var izmantot svītrainā zirņu smecernieka, laputu, zirņu tinēja ierobežošanai. Galviņkāpostu un ziedkāpostu sējumos – krustziežu spradžu, kāpostu balteņa, kāpostu pūcītes, kāpostu cekulkodes, laputu, krustziežu zāģlapsenes ierobežošanai. Sīpolu, puravu, ķiploku sējumos un stādījumos – sīpolu lakstu puskodes un tripšu ierobežošanai.
Kartupeļu laukos atļauts lietot kartupeļu lapgrauža un laputu ierobežošanai, bet krāšņumaugos (līdz 50 cm augstos) – laputu un tripšu ierobežošanai.
Apsmidzināt sējumus un stādījumus, kaitēklim parādoties. Maksimālais apstrāžu skaits sezonā – 2. Nogaidīšanas laiks pēc lietošanas rapšos – 40 dienas, labībā – 28 dienas, zirņos un pupās – 14 dienas, parējās kultūrās, izņemot krāšņumaugus, – 7 dienas.
Lai aizsargātu bites un citus apputeksnētājus, lietot pēc plkst. 22 un pirms plkst. 5 vietās, kur ir ziedoši kultūraugi vai nezāles, un vietās, kur bites aktīvi meklē barību. Ievērot 20 m aizsargjoslu līdz ūdenstilpēm un ūdenstecēm.
Augšanas regulatori
Banarg – preparāts, kas paredzēts banānu nogatavināšanai un banānu un citrusaugļu krāsas maiņas veicināšanai. Darbīgā viela: etilēns. 2. reģ. klase. Augļi jāapstrādā hermētiski noslēgtās telpās, apstrādes ilgums – 24 līdz 72 stundas. Maksimālas apstrāžu skaits vienai augļu partijai – 1.
Vairāk lasiet žurnāla Agro Tops aprīļa numurā