Jaunsvirlaukā jau vāc pirmās zemenes! 3
Jaunsvirlaukas pagasta „Vībotņu” saimnieki Gita un Agnis Ratnieki jau trešo gadu pēc kārtas pārsteidz Latviju ar pirmajām siltumnīcā audzētajām zemenēm. Pirmās ogas aptuveni 350 m2 lielajā kopš februāra beigām ar malku apkurināmajā siltumnīcā vāca 10.aprīlī, bet pircējiem Kalnciema tirdziņā Rīgā tās varētu piedāvāt 16.aprīlī.
Vispirms zemeņu ražu vāks no 750 ‘Sonata’ šķirnes stādiem, vēlāk, maijā sākumā, pamatražu dos aptuveni 4000 nedaudz vēlāk stādīti šās šķirnes stādi. Čaklie un uzņēmīgie „Vībotņu” saimnieki šajā gadā izmēģina arīdzan ‘Flery’ škirnes piemērotību ražošanai siltumnīcā. Gita smej, ka šajā gadā pirmās ogas nogatavojušās vienu dienu agrāk nekā pērn. Pie pircējiem pirmā kastīte ar zemenēm gan varētu nonākt pēc nedēļas, kad aizvien dzīvespriecīgos un ar labu humora izjūtu apveltītos saimniekus varēs sastapt Kalnciema ielas tirdziņā Rīgā. Pirmos arīdzan siltumnīcā pašu audzētos salātus, redīsus un koriandru viņi tur pārdeva jau aizvadītajā sestdienā. Zemeņu pamatražu „Vībotnēs” vāks aprīļa beigās vai maija sākumā. Saimnieki savus audzētos produktus piegādā arī tieši pircējiem.
„Vībotņu” saimnieki svētdien, 10.aprīlī, vēl nebija gatavi pateikt, cik maksās pirmās ogas. Pērn pirmās piecas kastītes ogu viņi pārdeva par 20 eiro kilogramā, lētāk nekā gadu agrāk. „Viss atkarīgs, cik daudz ogu vienlaikus ienāksies. Cena vēlāk, kad ogu būs vairāk, kritīs,” tā Gita.
Zemenes „Vībotnēs” siltumnīcā audzē uz plauktiem. Audzēšanas nianses abi saimmnieki savulaik apguva Anglijā. Gita un Agnis ir neatlaidīgi eksperimentētāji. Pērn pēc divu gadu neveiksmēm viņi beidzot izaudzēja vērā ņemamu arbūzu ražu, šajā gadā iestādīti sparģeļi.
„Vibotņu”saimniecībai pieder aptuveni 3 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kur jau sastādīti kartupeļi, burkāni un zirņi. „Mēs izejam uz kvalitāti, nevis uz kvantitāti. Visos darbos ir pieliktas mūsu rokas,” teic Agnis.
„Vībotnēs” no šā gada sāk uzņemt ekskursantus. Pirmā grupa uz maija sākumu jau pieteikusies. Šajā gadā izveidota arī iebraucamā vieta, kur viesi varēs pirkt saimniecībā audzētos produktus.