Somijā uz izķeršanu – plēkšņauzas no auzām, cūku pupām un zirņiem 0

Tas, ka auzas un cūku pupas ir veselīgas, zināms jau sen, bet šobrīd somu pārtikas rūpniecība pārstrādā 100 miljonus kilogramu auzu gadā – tātad novērojams sava veida auzu bums.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Ievērojami pieaudzis auzu produktu eksports no Somijas uz citām valstīm. Somu zinātnieki pierādījuši, ka no graud­augiem tieši auzas vislabvēlīgāk iespaido cilvēka veselību, tomēr pēdējā laika intereses pamatā, tāpat kā latviešiem, ir senā putru kultūra, ko tagad papildinājuši jauni pētījumi.

Šobrīd pirmo vietu pašmāju patēriņā un arī eksportā ieņem firmas “Gold&Green” ražojums plēkšņauzas (somiski nyhtökaura), kas pie patērētājiem nonāca tikai pirms gada un izrādījies vairāk nekā veiksmīgs. Starp citu, somiskais termins ir izdomāts un modinājis kvēlas diskusijas. 2017. gadā plēkšņauzas ieguva Gada pārtikas produkta nosaukumu, bet pērn Somijas Neatkarības dienā 6. decembrī tika piedāvātas prezidenta pilī. Uz pieņemšanu uzaicināja arī pašas ražotājas: tehnoloģi Rētu Kiveli un firmas vadītāju Maiju Itkonenu, kuras galvā savulaik dzima ideja par plēkšņauzām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Itkonena stāstījusi, ka gribējusi bērniem sagādāt veselīgu pārtiku un pie reizes atvieglot savu dzīvi, lai nevajadzētu pētīt garo pievienoto vielu sarakstu uz iepakojumiem. Viņa pierunājusi bērnības draudzeni ķerties pie darba. Pārtikas zinību doktore Rēta Kivele, kura studējusi arī ķīmiju, sāka eksperimentus, un pēc kāda laika tapa rezultāts. Auzas, cūku pupas un zirņus mehāniski pārstrādā, samaisa, berzē un karsē līdz zināmai konsistencei. Gatavošanas procesā izmanto vienīgi īstās izejvielas un garšvielas, piemēram, sezama sēklas, papriku un tomātus.

Vēl pērn plēkšņauzas lielveikalu plauktos neaizkavējās ilgi – proteīna bagātais produkts tika tūlīt pat izpirkts. 250 g kastīte maksā apmēram četrus eiro, un ar to vienai ēdienreizei pietiek četru cilvēku ģimenei. Plēkšņauzas ražo no auzām un pākšaugiem – cūku pupām un zirņiem. Veikalā nopirktas, plēkšņauzas iepakojumā pēc izskata atgādina malto gaļu – un tā to var arī lietot. Kastītes saturs ir gatavs lietošanai, to var uzsildīt mikroviļņu krāsnī vai apcept eļļā uz pannas.

Salīdzinājumā ar agrākajiem proteīna avotiem, piemēram, sojas izstrādājumiem, plēkšņauzas ir kraukšķīgas, bet ne graudainas, sīkstas, tomēr neatgādina gaļu. Otrs līdzīgs produkts gatavots tikai no cūku pupām.

Līdz simtgadei vēl atlicis nedaudz laika: kas būs mūsu jaunais Gada pārtikas produkts 2017? Un kuriem zinātniekiem jāgatavojas saņemt ielūgumu uz Valsts prezidenta pieņemšanu?

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.