Jauns grils gardu ēdienu pagatavošanai – kā izvēlēties? 0
Kad spoži spīd vasaras saule un laiks lutina, brīvdienu noskaņojumam pusdienas vai vakariņas var gatavot ārā, rīkojot dārza pikniku. Nepieciešams tikai labs grils, kurā kūpināt vai cept dārzeņus, sulīgu gaļu vai kādu folijā ceptu zivi.
Ja esat jauna grila meklējumos, tad šis raksts palīdzēs Jums orientēties plašajā piedāvājumu klāstā – apskatīsim gan kādi ir grilu veidi, gan ko katrs no tiem spēj vislabāk pagatavot.
Uzsākot meklēt savu mājas grilu, vispirms izvēlieties, kāds grila veids būtu Jums vispiemērotākais. Izvēle ir jāizdara starp vairākiem grilu veidiem, kuri arī mēdz iedalīties vēl sīkāk:
Ogļu grils
Tradicionāls grils, kurš ēdienam piešķir dūmu smaržu un garšu. Iespējams ir ne tikai grilēt, bet arī kūpināt. Šis viennozīmīgi ir visērtāk pārvietojamais grils, turklāt tas nemaksā lielu naudu, iekļaujoties ekonomiskajā klasē. Tiesa, ja Jūsu īpašumā ir šāda tipa grils, jārēķinās par papildu izdevumiem – jāpērk ogles, degšķidrums. Grilu var kurināt arī ar malku, tomēr grila iekurināšana šādā veidā var prasīt nelielas iemaņas. Kurinot grilu ar malku ir grūtāk iegūt ogles, nekā to darot ar specializētajām grila oglēm, tomēr tie, kas to iemanās darīt regulāri, spēj ne tikai ietaupīt naudu, bet arī piešķir ēdienam malkas ogļu aromātu.
Gāzes grils
Šis grils ir viennozīmīgi ātrs, ja izvēlaties grilēt pēkšņi, proti, grila uzsildīšana neprasa daudz laika un to ir ļoti viegli lietot. Ja Jums būs šāda tipa grils, Jūs varēsiet grilēt arī, ja pēkšņi ieradīsies ciemiņi vai, ja negaidīti parādīsies kārdinājums kaut ko pagatavot uz tā, pārnākot no darba.
Vērā ņemams fakts ir tas, ka gāzes grili nedarbojas tā, kā gāzes plītis, proti, tie karsē nevis restes, bet speciālus vulkāniskos akmeņus, kuri atrodas grilā.
Grils neprasa lielu kopšanu, tomēr tā mīnuss ir tas, ka ēdienam nebūs dūmu smaržas un garšas.
Elektriskais grils
Grilam nebūs jāpērk ne gāze, ne ogles, galvenais ir pievērst uzmanību tā jaudai. Uz elektriskā grila varēs pagatavot gandrīz pilnīgi visus ēdienus,pat miltu ēdienus.Vērts pieminēt arī to, ka ēdienu pagatavošanā šāds grils būs lielisks palīgs veselīga uztura cienītājiem, jo grils spēs sagrilēt ēdienu, nepievienojot tam eļļu vai taukus. Grilā ceptie ēdieni spēj ēdienu pagatavot ar zeltainu garoziņu, kas rada nedaudz kraukšķīguma garšu un daudzu cilvēku garšas kārpiņām liek gavilēt.
Elektriskais grils spēj uzsilt līdz pat 270 grādiem pēc Celsija.
Ir vairāki elektrisko grilu veidi:
– Grila grili;
– Mini krāsnis;
– Bārbekjū.
Elektriskie grili iedalās arī pēc to darbošanās veida – kontakta vai bezkontakta. Mājas iekštelpām piemērots noteikti ir kontakta grils, gatavošanas laikā tas neizdala dūmus, bet ārtelpām piemērotāks ir bezkontakta grils.
Papildus grila izvēlē varat pievērst uzmanību tam, kāds ir gan tā materiāls, gan iespējamās funkcijas. Piemēram, grils ar nerūsējošo tēraudu vai čugunu Jums kalpos daudz ilgāk nekā cita veida grili, turklāt, ja tā materiāls ir pietiekami biezs – tas spēs kalpot ilgu laiku. It īpaši būtisks ir grila režģis – ja tas ir no jau minētā nerūsējošā tērauda vai čuguna, tad tas spēs ne tikai ilgi kalpot, bet arī nodrošinās lielāku karstumu un spēs vienmērīgi sadalīt karstumu visā grilēšanas zonā.
Visus augstāk minētos grilus var iegādāties 220.lv interneta veikalā – atrodiet sev piemērotāko un izgaršojiet lieliskos grila ēdienus!