Jauno kartupelīšu salāti ar paipalu oliņām un zaļumiem 9
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
No kartupeļiem var pagatavot neskaitāmus ēdienus, piemēram, arī šos burvīgos un ļoti garšīgos salātus!
Jauno kartupelīšu salāti
Sastāvdaļas:
• 300 g jauno kartupeļu
• 12 paipalu oliņu
• 2 gurķi
• saišķis loku
• saišķis diļļu
Mērcei:
• 50 g skābā krējuma
• 50 g majonēzes
• 1,5 tējkarotes mārrutku
• pustējkarote sinepju
• svaigi malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus novāra ar visu mizu, tad nokāš un atdzesē. Paipalu oliņas vāra 3 minūtes, vairākas minūtes atdzesē aukstā ūdenī un noloba čaumalas.
Gurķus un kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, olas četrās daiviņās, lokus un dilles sakapā. Lielā bļodā liek kartupeļus, gurķus, zaļumus, pārlej mērci, kas pagatavota no majonēzes, skābā krējuma, mārrutkiem, sinepēm, sāls un pipariem. Visu samaisa, tad maigi iecilā paipalu olu daiviņas.
Interesanti fakti!
• Apēdot 400 gramu kartupeļu, organisms saņem aptuveni tikpat daudz olbaltumvielu, cik ir vienā olā.
• Lai arī kartupeļos nav daudz C vitamīna, tie kļūst par nozīmīgu šā vitamīna avotu, ja kartupeļus bieži iekļauj uzturā.
• Visvērtīgākie ir ar mizu cepti vai vārīti kartupeļi, jo zem mizas atrodas olbaltumvielas.