“Aloja Starkelsen” sācis bioloģisko pelēko zirņu un lauka pupu pārstrādi, tādējādi paplašinot bezglutēna un vegāno bioloģisko pārtikas izejvielu klāstu.
“Aloja Starkelsen” sācis bioloģisko pelēko zirņu un lauka pupu pārstrādi, tādējādi paplašinot bezglutēna un vegāno bioloģisko pārtikas izejvielu klāstu.
Foto: Dainis Bušmanis

Jaunie īpašnieki cietes rūpnīcā “ieber” zirņus! Darījums, kas alojiešiem ļaus kļūt par vadošu pārtikas izejvielu spēlētāju pasaulē 7

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Zviedrijas zemnieku kooperatīvs SSF Alojas kartupeļu cietes rūpnīcas “Aloja Starkelsen” 90% kapitāldaļu pārdevis investoru grupai “IRL MD Food Solutions”. Īpašnieku maiņa alojiešiem ļaus investēt attīstībā un palielināt savu konkurētspēju pasaulē.

Zviedri pārdod

Līdz šim “Aloja Starkelsen” piederēja Zviedrijas zemnieku kooperatīvam SSF, kas tagad pārdevis 90% kapitāldaļu, lai fokusētos uz kartupeļu un to produktu pievienotās vērtības celšanu. Darījuma summa ir konfidenciāla.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunais īpašnieks ir pērn Latvijā reģistrēts uzņēmums “IRL MD Food Solutions”, kura īpašnieku sastāvā ir dažādu nacionalitāšu investoru grupa – latvieši, itāļi, amerikāņi, spāņi, briti, krievi, kam kopā ir liela pieredze globālu pārtikas izejvielu ražošanas uzņēmumu vadībā.

Šajā projektā iesaistījušies arī divi investori no Latvijas – kooperatīvs VAKS, kam ir spēcīgas pozīcijas Latvijas ziemeļrietumos, un “Latraps” valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža kā privātais investors.

“Aloja Starkelsen” ģenerāldirektors Jānis ­Garančs sarunā ar “Latvijas Avīzi” neslēpj, ka izmaiņas ir ievērojamas un līdz ar īpašnieku maiņu parādās labas attīstības iespējas, kas alojiešiem ļaus kļūt par vadošu pārtikas izejvielu spēlētāju pasaulē. “Latvijas uzņēmumā “IRL MD Food Solutions” apvienojušās vairākas privātpersonas un vadošie darbinieki ar ievērojamu pieredzi pārtikas izejvielu ražošanā, kas ļaus attīstīt uzņēmumu,” pauda Jānis Garančs.

“Mēs pieņēmām lēmumu investēt Latvijā, kur mūs interesējošie lauksaimniecības produkti tiek audzēti ilgtspējīgi un konkurētspējīgi un kur jau ir izveidoti interesanti ražošanas centri,” saka viens no uzņēmuma dibinātājiem Mauricio Decio.

“IRL MD Food Solutions” nodrošinās zinātnisko, tehnisko un komercdarbības zināšanu pārnesi uz Latviju un mērķ­tiecīgi attīstīs “Aloja Starkelsen” par globālu augu izcelsmes pārtikas izejvielu un pārtikas risinājumu ražotāju.

Latvija ar savu konkurētspējīgo un ilgtspējīgo lauksaimniecības infrastruktūru, spēcīgo pārtikas rūpniecību un respektablām universitātēm ir ideāla vieta, lai attīstītu veiksmīgu pārtikas izejvielu industriju, piebilst Mauricio Decio.

Reklāma
Reklāma

Balstās uz inovācijām

“IRL MD Food Solutions” fokusējas uz jaunu pārtikas produktu risinājumu izveidi, kas balstās uz ilgtspējīgi audzētiem un minimāli pārstrādātiem augkopības produktiem. Pārtikas izejvielas, kas iegūtas no kartupeļiem, zirņiem un citām ilgtspējīgi audzētām kultūrām, ir izcili produkti, lai veidotu jaunus risinājumus inovatīviem pārtikas ražotājiem, teikts paziņojumā presei.

Notikušais darījums ļaus turpmāk straujāk attīstīt ražošanas platformu un inovāciju kapacitāti, kas ļaus rast modernus pārtikas produktu risinājumus partneriem visā pasaulē, pauda Garančs. Jau iepriekš ziņots, ka “Aloja Starkelsen” attīsta pelēko zirņu pārstrādes projektu, kas dod pievienoto vērtību Latvijā audzētajai izejvielai.

Garančs atklāja, ka saistībā ar šo projektu Alojā pašu spēkiem realizēta modernizācijas 1. kārta, taču 2. kārta tiks īstenota, pateicoties jaunajiem īpašniekiem. Investīcijas uzņēmumā var sasniegt vairākus miljonus eiro, un tas ļaus stiprināt uzņēmuma konkurētspēju, atklāj Garančs.

Pārstrādās pākšaugus

Žurnāls “Agrotops” jaunākajā numurā vēsta, ka šomēnes “Aloja Stakelsen” atzīmē savu 30. gadskārtu un ir lielu pārmaiņu priekšā. Proti, no tradicionālā pārtikas ražošanas uzņēmuma, kas nodrošina Latvijas iedzīvotājus ar pārtikas produktiem, tas pārtop par starptautiski vadošu ilgtspējīgas pārtikas izejvielu piegādātāju, par pākšaugu miltu ražotāju. Kartupeļu cietes ražošanā sasniegti griesti, tāpēc jāmeklē jaunas iespējas.

Garančs arī uzsver, ka bioloģiskā lauksaimniecība un bioloģisko produktu ražošana ir reāla un fantastiska Latvijas iespēja izaugsmei. Valsts līdz šim ir ļoti daudz ieguldījusi bioloģiskajā lauksaimniecībā, tāpēc jāsaprot, ka patlaban ir vērts izmantot šo investīciju. Turklāt bioloģisko produktu ražošana un pārtsrāde ir veids, kā vērtībai palikt Latvijā.

“Aloja Starkelsen” dibināts 1991. gadā sadarbībā starp darbinieku kooperatīvu “ALOJA” un Zviedrijas zemnieku kooperatīvu SSF kā Latvijā pirmais kop­uzņēmums pārtikas nozarē. Uzņēmums šo gadu laikā kļuvis par lielāko kartupeļu cietes ražotāju Baltijas valstīs, kā arī par vienu no lielākajiem bioloģiskās kartupeļu cietes ražotājiem pasaulē.

Tas izveidojies ar pilnu “no lauka līdz galdam” vertikālo integrāciju, kas stiprina izcilās attiecības ar partneriem lauksaimniecībā, pārtikas ražošanā un mazumtirdzniecībā.

Uzņēmums sācis bioloģisko pelēko zirņu un lauka pupu pārstrādi, tādējādi paplašinot bezglutēna un vegāno bioloģisko pārtikas izejvielu klāstu. Aptuveni 80% no saražotās produkcijas tiek eksportēti uz Eiropas Savienības valstīm, ASV un Āzijas valstīm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.