Jaunas nitrātu normas lapu dārzeņos 0
2011. gada 3. decembrī tika publicēta regula EK 1258/2011, kas nosaka maksimālās nitrātu daudzuma normas lapu dārzeņos. Darbs pie šīs regulas sagatavošanas ilga vairākus gadus, tanī piedalījās arī Latvijas pārstāvji, ne tikai Zemkopības ministrijas ierēdņi, bet arī biedrības Latvijas dārznieks pārstāvji.
Sadarbība notika gan darba grupā Zemkopības ministrijā, gan Copa/Cogeca darba grupas Augļi un dārzeņi ietvaros.
Regulas prasības stājās spēkā 2011. gada 24. decembrī. Jaunas nitrātu normas ir augstākas par iepriekšējām, tāpat tās tika papildinātas ar normām rukolai – lapu dārzenim, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāks Eiropas Savienības tirgū. Nitrātu normas rukolai tiek piemērotas, sākot no 2012. gada 1. aprīļa.
Svaigiem spinātiem visu gadu un neatkarīgi no audzēšanas vietas tiek noteikts maksimālais nitrātu daudzums – 3500 mg NO3/kg. Konservētiem, dziļi sasaldētiem vai sasaldētiem spinātiem – 2000 mg NO3/kg.
Svaigiem salātiem (Lactuca sativa L.), atskaitot kraukšķīgos (tā sauktos aisbergus) salātus ziemas periodā (no 1. oktobra līdz 31. martam), audzētiem zem segumiem (tas ir, stikla vai plēves siltumnīcās vai arī lecektīs) – 5000 mg NO3/kg, audzētiem atklātā laukā – 4000 mg NO3/kg. Vasarā (no 1. aprīļa līdz 30. septembrim) šiem salātiem tiek noteikts maksimālais līmenis 4000 mg NO3/kg, audzējot zem segumiem, un 3000 mg NO3/kg atklātā laukā.
Kraukšķīgiem (aisbergiem) salātiem visu gadu tiek noteikts maksimālais līmenis 2500 mg NO3/kg zem segumiem un 2000 mg NO3/kg atklātā laukā.
Rukolai (Eruca sativa, Diplotaxis sp., Brassica tenufolia, Sisymbrium tenufolium) neatkarīgi no audzēšanas vietas tiek noteikts maksimālais nitrātu līmenis 7000 mg NO3/kg ziemas periodā (no 1. oktobra līdz 31. martam) un 6000 mg NO3/kg vasarā (no 1. aprīļa līdz 30. septembrim).
Pārstrādātiem graudu produktiem un bērnu pārtikai maksimālais nitrātu līmenis nedrīkst pārsniegt 200 mg NO3/kg.