Iepakojums no rapšu vaska vai piens no zaļajiem griķiem – jaunas idejas pārtikai 1
Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Iepakojums no rapšu vaska vai piens no zaļajiem griķiem – tās ir tikai dažas jaunuzņēmumu idejas, kuru veidotāji 13. jūlijā jauno ideju un jaunuzņēmumu konkursa “EIT Food Innovation Prize” Latvijas finālā cīnīsies par naudas balvām biznesa attīstībai un iespēju kļūt par Eiropas inovatīvāko pārtikas nozares jaunuzņēmumu.
Pavisam finālā piedalīsies astoņas komandas, un to varēs vērot tiešsaistē Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas “Facebook” lapā un “YouTube”.
Piemēram, “SugarCat” piedāvā lietotni bērniem cukura daudzuma vizualizācijai pārtikas produktos. Savukārt pārtikas un dzērienu ražošanas uzņēmums “Nature Foods” piedāvā piena produktu alternatīvu, kas izgatavota no dzeltenajiem zirņiem.
“GreenDreem” mērķis ir padarīt pāreju uz augu bāzes diētu pieejamu un vienkāršu, tāpēc komanda piedāvā izmantot zaļos griķus – sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas zinātniekiem “GreenDreem” jau tiek izstrādāta recepte un tehnoloģija. “Tinrap” piedāvā plastmasas maisiņus aizstāt ar dabisku, pārstrādājumu, atkārtoti izmantojamu un pieejamu iepakojumu – dažādu izmēru kokvilnas un rapšu vaska ietinamo papīru un maisiņiem, bet “Gusto Fresh” – lietotni svaigas pārtikas digitalizācijai. Vēl jāmin “Compe-Pot” ar bioloģiski noārdāmu augsnē stādāmu podiņu, kas uzlabo augsnes kvalitāti un līdz ar to stādu augšanu.
“Brocco.eu” izstrādā platformu pārtikas pirkumu optimizācijai, bet “Nordic Food” piedāvā ar augu cilmes šūnām bagātinātu ūdeni.
“EIT Food” konkurss ir viens no lielākajiem ideju un jaunuzņēmumu konkursiem Eiropā, šogad tas vienlaikus notiek 17 valstīs, radot pievienoto vērtību pārtikas un lauksaimniecības nozarēm. Konkurss Latvijā notiek jau otro gadu.