Jaunas garšas meklējumos. Iepazīstamies – sparģeļi! 0
Vasarai piedien viegli, veselīgi, kalorijām nepārsātināti ēdieni. Šis ir laiks, kad esam gatavi arī paplašināt savu kulināro apvārsni. Un kāpēc lai jaunpienācēji ēdienkartē nebūtu sparģeļi?
Iespējams, daudziem dārzā kuplo šis daudzgadīgais liliju dzimtas augs, jo ir iecienīts sava krāšņā zaļuma dēļ. Taču ne visi zina, ka tas ir ne vien dekoratīvs, bet arī ēdams – sparģeļu dzinumus pavasarī un vasaras sākumā var gardi notiesāt.
Sparģeļiem ir unikāla garša – gardēži to atzinuši par vienu no interesantākajām un… maigākajām. Lai to nenomāktu, ēdienam nepievieno daudz citu sastāvdaļu.
Bet – pats galvenais – sparģeļi ir veselīgi. Garie dzinumi satur daudz vērtīgu vielu: kalciju, dzelzi, kāliju, magniju, nātriju, fosforu un olbaltumvielu. Ir bagātīgs A, C, B1, B2, B6 un K vitamīnu avots. Šie dzinumi ir ideāli, ja ietur diētu, jo tajos niecīgs kaloriju daudzums: 100 gramos sparģeļu ir vien 20 kilokalorijas. Un vēl kādā pētījumā pierādīts, ka sparģeļi palīdz cīnīties ar… paģirām!
Tie ir gardi, apvārīti sālsūdenī, apviļāti rīvmaizē un apcepti. No sparģeļiem var gatavot krēmzupas, omletes, labi garšo kopā ar kausētu sviestu un sieru.
Liellopa pleca steiks ar kartupeļu-trifeļu biezeni un krāsnī ceptu tomātu un austersēņu mērci
(2 personām)
• 400 g Urugvajas liellopa pleca steika,
• 300 g kartupeļu,
• 100 g piena,
• 40 g sviesta,
• 10 g trifeļu eļļas,
• 1 tomāts,
• 20 g ķiploka,
• 10 g timiāna,
• 100 g austersēņu,
• 100 g saldā krējuma,
• sāls,
• pipari.
Kartupeļus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr mīksti. Saspaida, uzbārsta sāli, pievieno uzkarsētu pienu un sviestu, saputo. Pirms pasniegšanas pievieno trifeļu eļļu.
Steikam uzkaisa sāli un piparus, apcep uz sakarsētas pannas, pēc tam 2 – 4 minūtes turpina cept cepeškrāsnī.
Tomātu pārgriež uz pusēm, uzbārsta sāli un piparus, pievieno sakapātu ķiploku, timiānu, olīveļļu, pusotru stundu cep 140 grādu temperatūrā.
Lai pagatavotu mērci, austersēnes kopā ar ķiplokiem un timiānu cep uz pannas, pievieno saldo krējumu, sāli un piparus.
Krāsnī cepta kukurūzas cāļa krūtiņa ar ceptām bietēm, pastinaka biezeni un kokosa mērci
• 2 kukurūzas cāļa krūtiņas,
• jaunās bietes,
• 100 g pastinaka,
• 80 g saldā krējuma,
• 40 g olīveļļas,
• 2 ķiploka daiviņas,
• 150 g kokospiena,
• 10 g ingvera,
• 1 citronzāles stiebrs,
• 30 g Šalotes sīpolu,
• sāls,
• pipari.
Bietes liek folijā, uzkaisa sāli, piparus, pārlej olīveļļu un cep cepeškrāsnī, kamēr mīkstas. Kukurūzas cāļa krūtiņai uzkaisa sāli un piparus, apcep uz pannas un tad 6 – 8 minūtes turpina cept cepeškrāsnī.
Katliņā liek citronzāli, ingveru, Šalotes sīpolu un viegli apcep olīveļļā. Pēc tam pievieno kokospienu, sāli un piparus, uzkarsē.
Pastinaku nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, liek katlā ar ūdeni un vāra, kamēr mīksts. Pievieno saldo krējumu, sāli un sablendē.
Grilēti baltie sparģeļi ar zaļo sparģeļu-avotkrešu mērci (2 personām)
• 400 g balto sparģeļu,
• 130 g zaļo sparģeļu,
• 40 g Šalotes sīpolu,
• 30 g avotkrešu,
• 30 g olīveļļas,
• 2 daiviņas ķiploka,
• 100 g lauku skābā krējuma,
• 50 g saldā krējuma,
• 30 g sviesta,
• 20 g cukura,
• sāls,
• pipari.
Baltos sparģeļus nomizo, liek verdošā ūdenī, kam pievienots cukurs, sāls un sviests, un vāra, kamēr mīksti. Zaļos sparģeļus, Šalotes sīpolus, ķiplokus liek katlā un sautē, kamēr mīksti. Pievieno saldo krējumu, sāli, piparus un sablendē. Pievieno avotkreses. Lej šķīvī, virsū kārto grilētus baltos sparģeļus, skābo krējumu un dīgstiņus.
Zandarta, šitake sēņu un sparģeļu žuljens (2 personām)
• 200 g zandarta filejas,
• 40 g šitake sēņu,
• 100 g sparģeļu,
• 30 g Šalotes sīpolu,
• 30 g olīveļļas,
• 100 g saldā krējuma,
• 60 g Parmas siera (var izmantot arī Monterigo),
• 80 g rudzu maizes,
• laima sula,
• sāls,
• pipari.
Šitake sēnes, sparģeļus, Šalotes sīpolus sagriež salmiņos un apcep olīveļļā. Pievieno sagrieztu zandartu, uzkaisa sāli, piparus, pārlej saldo krējumu un laima sulu. Liek žuljēna traukā, uzkaisa Parmas sieru un 6 – 8 minūtes cep cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā.
Pasniedz ar izkaltētu, sarīvētu rudzu maizi, kas sajaukta ar lazdu riekstu eļļu.