Jaunas biešu šķirnes – izturīgas un garšīgas 0
Pagājušajā rudenī Poznaņas izstādē redzēju ļoti skaistas galda bietes ‘Zeppo’. Gribu uzzināt ko vairāk par šo šķirni. Vai biešu sēklas var nopirkt arī Latvijā? MĀRTIŅŠ ORUPS
Nīderlandes selekcijas firmā “Rijk Zwaan” galda biešu hibrīdšķirne ‘Zeppo F1’ radīta nesen – tikai pirms diviem gadiem. Augi ļoti strauji attīstās (izaug vidēji 90 dienās), tādēļ šīs bietes noder gan agrīnai, gan pamata ražai, patēriņam svaigā veidā un pārstrādei. Var izmanot ļoti agras ražas ieguvei, audzējot pat zem plēves vai agrotīkla segumiem.
Šī universālā šķirne ir izturīga pret biešu lapu sīkplankumainību, lapas ir veselīgas un noturīgas, tāpēc bietes var tirgot arī saišķos. Vienlaikus lapas piestiprināšanās vieta ir pavisam neliela, un tas piešķir saknei īpaši pievilcīgu izskatu. Saknes ir apaļas, gludas, šķērsgriezumā tikpat kā neredz gaišākus riņķus.
Bietes ‘Zeppo F1’ var sēt no aprīļa līdz jūnija beigām – tas dod iespēju piedāvāt viendabīgas kvalitātes preci ilgāku laiku. Ukrainā tās audzē atklātā laukā otrajā apritē, saknes uzglabā vai izmanto pārstrādei. Būtiska nozīme ir arī augstajam sausnas un betaīna saturam saknēs.
Latvijā šīs biešu šķirnes sēklas izplata SIA “IR”, tās nopērkamas profesionāliem audzētājiem paredzētos iepakojumos.
Jaunums biešu selekcijā ir arī minētās firmas hibrīds ‘Belushi F1’ – nedaudz vēlīnāks par ‘Zeppo F1’, vairāk domāts pamatražai, svaigam patēriņam un uzglabāšanai, saknēs ir vēl lielāks betaīna un cukuru saturs. Arī šīm bietēm ir gludas, izlīdzināta lieluma saknes, tajās neveidojas gaišie riņķi.
Bietes pārstrādā, ne vien vārot un marinējot, bet arī spiežot sulu. Zinātniski pierādīts, ka biešu sula veicina muskuļu darbību, to pat dēvē par dabisko dopingu. Sulu izmanto arī kā pārtikas krāsvielu mērcēm, marmelādēm, želejām, pat kā tinti speciālos printeros citrusaugļu apdrukāšanai.